ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πράσινης Πόλης»

PRAΣτην πολιτική δεν υπάρχει αδιέξοδο πολύ δε περισσότερο δεν πρέπει να υπάρχει σε δημοκρατικές διαδικασίες που αποσκοπούν στο συμφέρον της Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε εμπλοκή μπορεί να ξεπεραστεί με διαβούλευση, ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια και επιμονή.

Η κοινή διακήρυξη των τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων «Πράσινη Πόλη» «Λαρισαίων Πόλις» και «Ενωτική Πρωτοβουλία», αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πολιτικές για δημιουργία προϋποθέσεων λειτουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου διοίκησης, όταν υπάρχει θέληση, μπορούν να συγκλίνουν, αρκεί να παραμερισθούν τα όσα ελάχιστα μικροκομματικά μας χωρίζουν, με ειλικρίνεια, βάζοντας πρωταρχικό στόχο την βελτίωση ποιότητας ζωής της πόλης μας.

Η «Πράσινη Πόλη», πιστή στις αρχές της Ισοπολιτείας της Αειφορίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλώνει ότι παραμένει πιστή στην κοινή διακήρυξη και προσπαθεί να ξεπεραστούν τα όποια μικροπροβλήματα για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στην ανάδειξη του επικεφαλής μπορεί να ξεπεραστεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με προσφυγή στη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή στους φορείς και στις συλλογικότητες της πόλης καθώς και στους ενεργούς, ανένταχτους δημοκρατικούς πολίτες, που ασπάζονται την διακήρυξη.

Βασικοί μας στόχοι είναι:

• η εξασφάλιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

• Ο αναπροσανατολισμός των στόχων και των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου και βιώσιμου σχεδιασμού.

• Η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των πολιτών με την υποστήριξη και τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας.

• Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης με οικολογικό προσανατολισμό, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία, συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες στο Δήμο, αντιστεκόμενοι στις μίζερες, κοντόφθαλμες και πελατειακές πολιτικές, προωθώντας βιώσιμες λύσεις εξόδου από την κρίση και από την ταφόπλακα του μνημονίου, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Σε αυτή τη βάση, προωθούμε συνεργασίες με πρόσωπα φερέγγυα που δεν συνδέονται άμεσα με θέσεις εξουσίας και πολιτικές που έφεραν τη χώρα και το λαό στον ξεπεσμό και την εξαθλίωση.

Στις σημερινές συνθήκες η Αυτοδιοίκηση έχει ιστορικές ευθύνες και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής και του κοινωνικού κράτους. Για να το πετύχει αυτό, οφείλει να αναδείξει το θεσμικό της ρόλο και να αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία.

Οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, που δεν είναι και καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσουν ας τους αφήσουμε στην άκρη.

Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, αυτός που σκάβει το λάκκο του άλλου υπάρχει ενδεχόμενο να πέσει ο ίδιος μέσα. Και μαζί του, δυστυχώς, τα γενικότερα τοπικά συμφέροντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ