Ο ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Μια μελέτη Βρετανών διαπίστωσε ότι όσοι έχουν έρπητα ζωστήρα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή…

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές παρακολούθησαν για 6,3 χρόνια κατά μέσο όρο, 106.601 περιπτώσεις με έρπητα ζωστήρα.

Μετά από προσαρμογή για το δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, τη χοληστερόλη , την υπέρταση, το διαβήτη και άλλους παράγοντες αγγειακού κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν έρπη ζωστήρα έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, και 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο, ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Αλλά σε άτομα που εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα πριν την ηλικία των 40, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται δραματικά: 2,4 φορές αυξάνεται  ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, 1,5 φορές για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, και 1.74 φορές για καρδιακή προσβολή .

Οι λόγοι δεν είναι εντελώς σαφείς, αλλά ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να εξαπλωθεί στα αιμοφόρα αγγεία από τα νεύρα και να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αγγειακή νόσο .

“Αν έχετε έρπητα ζωστήρα, να ελέγξετε τον εαυτό σας για άλλους αγγειακούς κινδύνους», είπε η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Judith Breuer, καθηγήτρια ιολογίας στο University College London . “Πρέπει να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να δούμε αν η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι επίσης ένας τρόπος για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου “, πρόσθεσε. “Αλλά εάν κινδυνεύετε, ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε και το ενδεχόμενο εμβολιασμού για τον ζωστήρα.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ