ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

oxidiodiΣυγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια Λάρισας σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 9.30 το πρωί η Πρωτοβουλια Αλληλεγγύης Στους Διωκόμενους. Στην ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:

«Ξεκινούν αύριο 15 Ιανουαρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, οι πρώτες από μια σειρά δίκες για δεκάδες πολίτες από τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα, μέλη  πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια επειδή συμμετείχαν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, από τις μπάρες που έχουν στήσει οι εταιρείες με τις αντισυνταγματικές παραχωρήσεις που υπέγραψαν οι μνημονιακοί υπουργοί  εμπορευματοποιώντας το -σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος- δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της χώρας.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των συμπολιτών μας είναι ότι κατηγορούνται όχι για κάποια ενέργεια που έκαναν οι ίδιοι, αλλά ως ηθικοί αυτουργοί παρανόμων ενεργειών που έκαναν ή παροτρύνθηκαν να κάνουν  άλλοι. Ποινικοποιούνται οι ιδέες και το φρόνημα, παραβιάζονται οι δημοκρατικές και συνταγματικές ελευθερίες

Η «βιομηχανία» παραγωγής διώξεων ανεξάρτητα από το αν κινείται από τις εταιρίες ή «ευαίσθητους» εισαγγελείς κι άσχετα από το κάθε φορά διαφορετικό χαλκευμένο κατηγορητήριο ευθυγραμμίζεται ανοικτά με τα συμφέροντα των πολυεθνικών κοινοπραξιών εκμεταλλευτών των αυτοκινητοδρόμων, με τα οποία έχουν  ταυτιστεί όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα οι εργολάβοι εισέπρατταν κανονικά διόδια πριν ή χωρίς να γίνονται έργα με δική τους ευθύνη, την ίδια στιγμή που οι «παράδρομοι»  των Ε.Ο. όπου κατέφευγαν οι απελπισμένοι οδηγοί έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες που θερίζουν ανθρώπινες ζωές. Κι ενώ τον Απρίλη ή κυβέρνηση χάρισε στις εταιρίες πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα σταματημένα έργα,  τον Δεκέμβρη του ΄13, οι υποτακτικοί της συγκυβέρνησης ψήφισαν στην βουλή την τροποποίηση των Συμβάσεων Παραχώρησης δίνοντας τους πλέον τα πάντα.

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις καθυστερήσεις, πληρώνει με ζεστό χρήμα πάνω από το 80% του κόστους των έργων απαλλάσσοντας από περιττά βάρη τράπεζες και εταιρίες, αποσπά πόρους από το ΕΣΠΑ απεντάσσοντας άλλα έργα, δεσμεύεται για κάλυψη των απωλειών στα έσοδα των εταιριών από ενδεχόμενη μειωμένη κίνηση, ενεργοποιεί νέους σταθμούς διοδίων και αυξάνει το αντίτιμο των διοδίων έως και 60%.

Η ισοπέδωση μιας κοινωνίας, με διαλυμένες τις δημόσιες δομές υγείας και παιδείας δεν αρκεί στον  «εξυγιαντή» πρωθυπουργό και  τους θλιβερούς συνεταίρους του . Είναι επιβεβλημένο το σιωπητήριο κάθε φωνής και το τσάκισμα κάθε αντίστασης σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Γι αυτό η πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων πάει χέρι – χέρι με  την άμεση δράση των μηχανισμών καταστολής απέναντι στο λαϊκό κίνημα και συμπληρώνεται επαρκώς από την καταστολή που ασκεί η Δικαστική εξουσία.

Επειδή οι τρέχουσες διώξεις  και όσες ακολουθήσουν έχουν προσχηματικό και φρονηματικό χαρακτήρα, με μόνο στόχο τον εκφοβισμό των διωκομένων καθώς και όλων όσων πρωτοστατούν στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας συνολικά, πρέπει να  τους σταματήσουμε.  Να αθωωθούν οι συμπολίτες μας, να σταματήσει κάθε δίωξη. Οι αγώνες μας δεν είναι παράνομοι, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με αφορμή τις σημερινές δίκες εξέδωσε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα παρακάτω:

“Στις 15 & 31 Γενάρη καθώς και στις 10 Φλεβάρη, πάνω από 60 πολίτες από τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα, , μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια, διώκονται ποινικά για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων. Δικάζονται  γιατί εναντιώθηκαν στο ξεπούλημα της χώρας και στην εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών, υπερασπιζόμενοι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη για ελεύθερη διακίνηση εντός των συνόρων, ενάντια  στις μνημονιακές πολιτικές που υποθηκεύουν τις ζωές μας.

Μία βιομηχανία δικών στήνεται εναντίον πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων που κατηγορούνται για διέγερση “σε διάπραξη πλημμελήματος”, δηλαδή για ηθική αυτουργία. Πρόκειται για μια συντονισμένη επιχείρηση ποινικοποίησης ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος, στηριγμένη σε έωλες κατηγορίες. Αναμφίβολα οι δίκες αυτές «αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης στρατηγικής ενοχοποίησης και απομόνωσης των ανθρώπων που επιμένουν να αγωνίζονται και να αντιστέκονται.

Την ίδια στιγμή  οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους δημόσιους δρόμους, με αρωγό την κυβέρνηση, προχωρούν σε διαταγές πληρωμών χιλιάδων ευρώ εις βάρος δεκάδων πολιτών, απαιτούν από το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση των έργων που σταμάτησαν με δική τους ευθύνη, και συνεχίζουν την είσπραξη του παράνομου αντιτίμου των διοδίων, ενώ παράλληλα προχωρούν στην αύξηση του.

Η όλη διαδικασία ποινικοποίησης ολόκληρων μαζικών πολιτικών κινημάτων, όπως αυτό ενάντια στα διόδια αποτελεί ευθεία βολή σε όλους όσους αντιστέκονται στις πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και στην επιβολή παράνομων τελών όπως αυτά στα διόδια. Απέναντι στην ευρηματικότητα που επιδεικνύουν οι μηχανισμοί του συστήματος, άλλη τόση είναι η δική μας αποφασιστικότητα να στηρίξουμε όσους αγωνίζονται, να αντισταθούμε, να παλέψουμε , να νικήσουμε!

Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών για όλους τους αγωνιστές πανελλαδικά”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ