ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

malak-300x224Επικαλούμενος άρθρα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του νόμου για τον “Καλλικράτη” που όμως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την απόφασή του να μη δίνει βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας σε όσους οφείλουν χρήματα στη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ο δήμαρχος Τυρνάβου συνεχίζει να αυθαιρετεί και να δημιουργεί εντελώς παράνομα προβλήματα σε δεκάδες δημότες που ζητούν τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας για διάφορες υποθέσεις τους.

Μάλιστα ο δήμαρχος απαντώντας γραπτώς, σε γραπτή αίτηση δημότη στον οποίο αρνήθηκαν τη χορήγηση βεβαίωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι βάσει συγκεκριμένων άρθρων του Ν. 3463/2006 – Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (επικαλείται τα άρθρα 75 παρ.1, 76, 79 παρ. 3, 86 και 279)  όπως τροποποιήθηκαν με το νόμο για τον Καλλικράτη Ν3852/2010 (άρθρα 262 και 277) δεν μπορεί να δώσει τη σχετική βεβαίωση.

Ομως με μια προσεκτική ανάγνωση των άρθρων που επικαλείται ο δήμαρχος εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πουθενά δεν αναφέρονται σε απαγόρευση χορήγησης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας σε όσους οφείλουν στο δήμο. Μάλιστα το άρθρο 279 που επικαλείται ο δήμαρχος αναφέρει:

“Η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου, όπου αυτή απαιτείται, βεβαιώνεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Η οικεία βεβαίωση χορηγείται εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο Δήμο ή στην Κοινότητα, που αποδεικνύεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο απόδειξης λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. ή αντιγράφου εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Εάν, αιτιολογημένως, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας”.

Οσον αφορά τα άρθρα του “Καλλικράτη” που επικαλείται, το 262 αναφέρεται στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο δήμος μπαίνοντας σε καθεστώς εξυγίανσης και το 277 στις ευθύνες του δημάρχου λόγω μη είσπραξης οφειλόμενων ποσών. Πουθενά δεν αναφέρει ότι για να εισπράξει ο δήμος χρήματα από οφειλέτες θα πρέπει να παρανομεί και να προκαλεί προβλήματα στους δημότες.

Επειδή όμως αυτή η αυθαιρεσία του δημάρχου θα πρέπει να σταματήσει πριν προκληθούν σημαντικές οικονομικές ή άλλες ζημιές σε δημότες, θα πρέπει τόσο η αντιπολίτευση στο δήμο να αντιδράσει και να εμποδίζει στο δήμαρχο να συνεχίσει τις αυθαιρεσίες, όσο και η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και η αποκεντρωμένη διοίκηση να παρέμβουν και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές στο δήμαρχο.

Πάντως όπως μαθαίνουμε τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν από τους δημότες μηνύσεις τόσο κατά του δημάρχου, όσο και κατά των υπαλλήλων που αρνούνται να δώσουν τις βεβαιώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ