OΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ

Άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου χτυπάει τις τελευταίες εβδομάδες στην… Ολλανδία. Μια – μικρή αρχικά – ομάδα, που αποκαλείται «Groningen in Opstand» («Οι Εξεγερμένοι του Γκρόνινγκεν») πραγματοποίησε ήδη δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην ομώνυμη βόρεια περιοχή Γκρόνινγκεν…

Η βασική αιτία της διαμαρτυρίας ήταν το λουκέτο στο τοπικό μεταλλουργείο, ωστόσο, πολύ γρήγορα, τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν. Στη σελίδα τους στο Facebook, τα 1.000 μέλη (κυρίως όσοι έμειναν άνεργοι από το κλείσιμο του μεταλλουργείου) έγιναν 23.000 μέσα σε λίγες ημέρες και τα συνθήματα αφορούν πλέον την ανεργία, τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή, τη μηδενική ανάπτυξη και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην Ολλανδία βρίσκεται μόλις στο 7% (πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα από το 1996 και οι προβλέψεις για το 2014 είναι ανοδικές. Στις βόρειες επαρχίες δε, στις οποίες η οικονομία βασίζεται στη βιομηχανία και τη γεωργία, η ανεργία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, που – για το επόμενο έτος – υπολογίζεται να αγγίξει μετά βίας το 0,2%, και τη δημοσίευση ερευνών που κατηγορούν την εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή για μια σειρά από σεισμούς που καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι κάτοικοι του Γκρόνινγκεν αισθάνονται τελείως παραμελημένοι από την κυβέρνηση και η επαρχία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος διαμαρτυρίας που, στα πρότυπα των Φορκόνι στην Ιταλία και των Κόκκινων Καπέλων στη Γαλλία, ενδέχεται να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Ελλείψει πολιτικής εναλλακτικής, στην Ολλανδία, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ακροδεξιά βρίσκεται στη… γωνία, «πρόθυμη» να προσεταιριστεί τέτοιου είδους «τοπικά» κινήματα. Ποια λύση προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού που βλέπει τα ποσοστά της να κατρακυλάνε από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα; Θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος; Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό… Η απάντηση της ολλανδικής ηγεσίας είναι πολύ πιο «εύκολη»: Θα αγκαλιάσει την ακροδεξιά ατζέντα… υποσχόμενη, για παράδειγμα, να θέσει αυστηρά κριτήρια για τους μετανάστες που δικαιούνται να χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα υγείας.

topontiki.gr/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ