ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

διοτιγελ«Απαράδεκτο το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εκπαιδευτών των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας» καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τα υουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι Λαρισαίοι βουλευτές Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη.

Στην ερώτηση τονίζουν: «Όπως αναφέρεται στις επίσημες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ για το έτος 2013–2014 διενεργείται υπό το καθεστώς της «σύμβασης μίσθωσης έργου ωριαίας αντιμισθίας διδασκαλίας». Η σύμβαση αυτή προϋποθέτει έκδοση Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ), με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αθεώρητο μπλοκ Τ.Π.Υ. και επέκταση δραστηριοτήτων στην εφορία με αντικείμενο «Υπηρεσίες μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Από την άλλη, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάνει έναρξη ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τα εισοδήματά τους το προηγούμενο έτος δεν υπερέβησαν τις 5000 ευρώ, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εκδίδει Απόδειξη Πληρωμής Επαγγελματικής Δαπάνης, με την οποία δύναται να παρέχει ο εκπαιδευτής της υπηρεσίες του χωρίς να εκδίδει τιμολόγιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ελληνικό δημόσιο δεν ασφαλίζει το ίδιο τους εργαζόμενούς του. Στην μεν πρώτη ο ίδιος ο εκπαιδευτής πληρώνει ο ίδιος την ασφάλισή του και τις λοιπές επιβαρύνσεις που επιφέρει η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο εκπαιδευτής εργάζεται ανασφάλιστος.

Είναι απαράδεκτο να λογίζονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» και να επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ.

Με την Απόδειξη Πληρωμής Επαγγελματικής Δαπάνης, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται στην πραγματικότητα ανασφάλιστοι».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Προτίθεστε να εντάξετε άμεσα όλους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ στο πλαίσιο των συμβάσεων που διέπει την μισθωτή εργασία, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς;»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com