ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

oikonomiko_epimelitirio (Αντιγραφή)Τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις για το νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών διοργανώνει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με το παράρτημα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με στόχο την έγκαιρη και διεξοδική ενημέρωση των αγροτών

για την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με αυτή.

Το πρόγραμμα των ημερίδων έχει ως εξής: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:00 – Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 – πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 – Πολιτιστικό Κέντρο Χάλκης. Στις ημερίδες ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Κατσίδης, ορκωτός λογιστής, που θα πλαισιωθεί και από στελέχη της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου με στόχο να μην μείνει αναπάντητο κανένα ερώτημα και καμία απορία των αγροτών για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους.

Σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Αιμίλιο Νταγιάννη και τον αντιπρόεδρο, κ. Σπύρο Βαλιώτη, στους οποίους και μετέφερε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία των αγροτών για τη διαδικασία με την οποία επιχειρείται από την πολιτεία η μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.

Ο κ. Κομήτσας μίλησε για τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σήμερα κανένας δε γνωρίζει ποιές ακριβώς δαπάνες θα μπορούν να περαστούν ως έξοδα, πώς θα γίνει η περίφημη απογραφή του εξοπλισμού των αγροτών, τί θα γίνει με τις συνεταιρικές εκμεταλλεύσεις ή με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους εταιροεπαγγελματίες.

Ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των παραγωγών στο νέο φορολογικό καθεστώς εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι αδύνατον να προλάβουν όλοι να ανοίξουν βιβλία εσόδων – εξόδων και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μάλιστα, ο κ. Κομήτσας ξεκαθάρισε ότι κανένας αγρότης δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει να πληρώσει πρόστιμο, επειδή κάποιοι στο ΥΠΟΙΚ δεν φρόντισαν για την έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση των αγροτών και των φοροτεχνικών σχετικά με τη μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και της ευρύτερης περιοχής να μετάσχουν μαζικά στις τρεις ημερίδες, σε Νίκαια, Κιλελέρ και Χάλκη προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων και να λάβουν απαντήσεις από υπεύθυνα χείλη για κάθε τους απορία.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεσμεύθηκαν ότι θα αναλάβουν, άμεσα, πρωτοβουλία προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να παρασχεθούν, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις (με την έκδοση και νέων εγκυκλίων) από την ελληνική πολιτεία για το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, για να γνωρίζουν όλοι οι αγρότες με σαφήνεια το τί ακριβώς ισχύει και να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών ή άλλα προβλήματα σε σχέση με την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους υπόχρεους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ