ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΝΕΡΓΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΦΕΡΕ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΦΤΜε τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα η ετήσια επισκόπηση σχετικά με τις «εξελίξεις στην απασχόληση και τις κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρώπη», που παρουσίασε χθες η Κομισιόν.

Η έκθεση συνιστά κυνική ομολογία ότι η εσωτερική υποτίμηση (συγκράτηση μισθών και τιμών) στην οποία υποχρεώθηκαν οι χώρες του ευρώ, λόγω της αδυναμίας τους για νομισματική υποτίμηση, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της κοινωνικής ένδειας. Αναποτελεσματικές αποδεικνύονται να μειώσουν τη φτώχεια οι κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 2008-2013 από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ, παρά το γεγονός ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε αισθητά στη χώρα μας, ελάχιστα ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα, καταμετρημένη ως εξαγωγές.

Παράλληλα, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ 2008-2012 και η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κυρίως λόγω της μείωσης της απασχόλησης και όχι λόγω της αύξησης της παραγωγής. Η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ σε άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (35% του πληθυσμού), μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία.

Τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι οι γυναίκες και οι νέοι της χώρας μας. Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στην Ελλάδα οφείλεται στη δραματική μείωση των εισαγωγών και δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ.

 

ΕΘΝΟΣ – Β. Δεμίρης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ