ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Όχι στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λέει το ΕΚΛ σε ανακοίνωσή του

αδμηεΤο τελευταίο διάστημα περίσσεψαν τα λόγια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Περιγράφουν αυτό που γίνεται τώρα, ότι δηλαδή: α) από τον ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσης) πωλείται το 66% ενώ το 34% θα το αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο και β) το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραχωρείται στον ιδιώτη μέσα από τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”.

Το έγκλημα θα συνεχιστεί με την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που είναι ενταγμένες στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όλη αυτή την κατάσταση την αποδίδουν στην τρόικα και στη “μνημονιακή” κυβέρνηση κρύβοντας επιμελώς ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990, όταν πουλήθηκε το 49% με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια ακολούθησε το σπάσιμο της ΔΕΗ σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της ΕΕ.

Είναι αλήθεια ότι με τη σαλαμοποίηση της εταιρείας, το ξεπούλημα γίνεται πιο εύκολα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν: Χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, μείωση των μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δουλεμπόριο (εργολαβικοί), χάσιμο χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους μικρούς καταναλωτές, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτές είναι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που τότε όλοι μαζί, κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, Συνασπισμός), εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ), εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση συμφώνησαν.

Πάει πολύ τώρα, όλες αυτές οι δυνάμεις πολιτικές-συνδικαλιστικές, που όλο το προηγούμενο διάστημα συναίνεσαν με την υπογραφή τους και την τακτική τους, λένε τώρα ότι φταίει η μνημονιακή κυβέρνηση και η τρόικα, όπως φταίει και για τις απολύσεις στο δημόσιο, για το ξεχαρβάλωμα της Υγείας και της Παιδείας.

Μιλάνε για δημόσια ΔΕΗ με κοινωνικό έλεγχο, σε ένα κράτος με άλλη διαχείριση, όπου πάλι θα υπάρχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα απαιτούν από την κυβέρνηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τη συνέχιση της κερδοφορίας τους.

Για να έχουμε μια ΔΕΗ που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, πρέπει να έχουμε μια εξουσία όπου η Ενέργεια θα είναι ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με την Ε.Ε, με τα κόμματα που υπεραμύνονται το δρόμο ανάπτυξης που ο λαός θα είναι πάντα στην άκρη, θα δυστυχεί και τα πλούτη των επιχειρηματικών ομίλων θα αυξάνονται συνεχώς.   Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας διεκδικεί:

•           Να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ. Να μην απελευθερωθεί η αγορά Ενέργειας.

•           Προκήρυξη μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας.

•           Να σταματήσει τώρα το δουλεμπόριο στις εργολαβίες της ΔΕΗ.

•           Καμία μείωση μισθών. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν την κρίση.

•           Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας μέσα στον οποίο θα εντάσσεται και ο ΑΔΜΗΕ και στόχο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ