ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Από την Μαρία Παππά

Η UrbanAct βρίσκεται πίσω από την ιδέα και την υλοποίηση ενός από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το «Ζωγραφίζοντας σε σχολικά κτίρια». 

Είναι μια νέα ομάδα καλλιτεχνών που στόχο της έχει να προωθήσει την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, το graffiti, το street art και την ποδηλατική κουλτούρα μέσα από προγράμματα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδόσεις.  Ξεκίνησε το 2012 από μέλη ενός από τα παλιότερα graffiti crew της Ελλάδας, των Carpe Diem και δρα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη ομάδα

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας. Η δράση τους «Χρωμόπολις» αποτέλεσε επιρροή για ανάλογα προγράμματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τι είναι η UrbanAct;

Είναι μια ομάδα καλλιτεχνών και φίλων οι οποίοι αγαπούν το graffiti και γενικότερα την τέχνη και τις δράσεις στο δημόσιο χώρο.  Τα μέλη της ομάδας μας έχουν ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1997 ως graffiti καλλιτέχνες, από το 2002 έως το 2011 μέλη μας ίδρυσαν και συμμετείχαν στην ομάδα Carpe Diem και από το 2012 συνεχίζουμε με νέες συνεργασίες και προγράμματα με την επωνυμία “UrbanAct” Ποιά είναι η βασική σας φιλοσοφία;

Οι δράσεις μας εκφράζουν τις ιδέες, την ενέργεια των καλλιτεχνών για δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Δίνουν επίσης μια αφορμή να “σπρώξουν” τους πολίτες έξω από τα “κλουβιά”, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαγούν, να μιλήσουν, να “κοιτάξουν”, βάζοντας χρώμα και φαντασία στις ιδέες. Να “ελευθερωθούν”.

Πόσο νόμιμο είναι να κάνεις τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους; Τι νομοθεσία υπάρχει;

Τυπικά ισχύει ό,τι ισχύει με κάθε έργο τέχνης που τοποθετείται και εκτίθεται σε δημόσιο χώρο είτε αυτό γίνεται μέσα απο προγράμματα Υπουργείων, Δήμων κ..α είτε μέσω ιδιωτικής της πρωτοβουλίας. Οι δημόσιες τοιχογραφίες σε σχέση με άλλες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα τα γλυπτά προσθέτουν και άλλα θέματα. Ένα απο αυτά είναι η ποικιλία μεγέθους επιφανειών υλικών τεχνικών κλπ. Υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές παρέμβασης και αυτό είναι που προσδίδει στη τέχνη της urban art το χαρακτήρα του πρωτοποριακού. Κατά καιρούς ακούμε βέβαια και για επιτροπές καλλιτεχνικής κρίσης, ειδικές πολιτιστικές επιτροπές των δήμων και υποδιευθύνσεις δήμων τις εκλαμβάνουν ως διαφημιστική παρέμβαση κ.α. Οι τοιχογραφίες όμως συνεχίζουν και καλύπτουν όλο το φάσμα απο το πιο παράνομο μέχρι και το πιο νόμιμο και με ενδιάμεσες δεκάδες άλλες εφαρμογές! Έχουμε τοιχογραφίες όπου οι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν ελεύθερα χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προέγκριση σχεδίου, καλλιτέχνες που έχουν την συναίνεση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, καλλιτέχνες που υλοποιούν τα έργα τους υπό την σκέπη φορέα και την αιγίδα της εκάστοτε δημοτικής αρχής κλπ κλπ. Αυτό το ευρύ φάσμα εφαρμογής πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί.

Δείτε περισσότερα: ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ