ΕΕΘ: ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

εφορι2Την αλλαγή όλων των «κατασταλτικών» διατάξεων του νέου Κωδικά Φορολογικών Διαδικασιών, που στο μεγάλο μέρος τους έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του δίκαιου και της ανάπτυξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να καθιερωθεί ειδικό ποινολόγιο που θα εξορθολογίζει τα πρόστιμα τα οποία πρέπει να είναι ποσοστιαία και αναλογικά του φόρου

που αποκρύβεται και όχι ισοπεδωτικά ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει το ΕΕΘ σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις που αφορούν  φόρους,  τόκους και πρόστιμα, το μόνο που μπορεί κάθε λογικός άνθρωπος να σκεφτεί, είναι ότι οι νέες αυτές διατάξεις αποτυπώνουν την αδυναμία για  ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που σκοπό έχει την ανάπτυξη της οικονομίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη  η χώρα μας. «Από την 1/1/2014 (έναρξη της ισχύος πολλών διατάξεων του Ν.4174/2013 ΚΦΔ) τελικά καλούμαστε να υποστούμε για μικρής δημοσιονομικής σημασίας (π.χ. μηδενική ή πιστωτική εκπρόθεσμη ή τροποποιητική δήλωση) πράξεις ή παραλήψεις, εξοντωτικά  πρόστιμα που δεν μπορούμε να αντέξουμε και να ανεχτούμε» σημειώνει το ΕΕΘ, το οποίο παράλληλα διευκρινίζει: «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με όσα ο Ν.4172/2013 ορίζει για το όριο των 500 ευρώ στις πληρωμές των συναλλαγών, που το θεωρούμε ανεφάρμοστο,  το νέο ληστρικό πρόστιμο των 10,550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ, που αρκεί μία παράλειψη ή αργοπορία αρκεί για να καταστραφούν οικονομικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, που συντομεύει ακόμη πιο πολύ τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες και λιγότερο από πολλά άλλα παρόμοιας φύσης, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων».

Επίσης, το ΕΕΘ ζητά από τον κ. Στουρνάρα και το υπουργείο Οικονομικών να κοινοποιήσουν άμεσα τις ερμηνευτικές εγκυκλίους των διατάξεων που ισχύουν από 1-1-2014, «διότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών είναι ασαφείς, αόριστες και επιδέχονται παρερμηνειών σε σημαντικά θέματα».

taxheaven.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ