ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

γελαληςΑνακοίνωση για τα νέα πρόστιμα φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων εξέδωσε ο υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της ΕΚΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ακόμα ένα επίτευγμα της συγκυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι τα πρόστιμα που εισήχθησαν με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αφού απέτυχαν να εισπράξουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή κάνοντας μηδαμινούς ελέγχους σε offshore εταιρείες, αφού δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για τον έλεγχο των λιστών Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, των 54.000 φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό, των φορολογουμένων με ακίνητα στο Λονδίνο ή με  σκάφη στην Ολλανδία, αφού διαλύουν καθημερινά όσους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς έχουν απομείνει, αποφάσισαν να «μεταρρυθμίσουν» και τα πρόστιμα.

Τα νέα πρόστιμα εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της μικρομεσαίας επιχείρησης αλλά και των λογιστών – φοροτεχνικών και θα οδηγήσουν τη συγκέντρωση της αγοράς στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαν από την κρίση και τα μνημόνια, κινδυνεύουν από τα εξωπραγματικά πρόστιμα. Κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις όπως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την αντιμετώπιση της αμέλειας σαν έγκλημα. Δεν συγχωρούν ούτε τα ανθρώπινα λάθη!

Συγκεκριμένα:

• Αν μία επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει μία μέρα να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 20 ευρώ και μία άλλη επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία καθυστερήσει 50 μέρες να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει φόρο 1.000.000 ευρώ το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις είναι 1.000 ευρώ συν τους τόκους 8,76% επί του φόρου ετησίως. Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία το πρόστιμο γίνεται 2.500 ευρώ και για τις δύο συν τους τόκους. Είτε μία επιχείρηση δεν πληρώσει 20 ευρώ, είτε 1000, είτε 100.000, είτε 1.000.000 φόρο το πρόστιμο είναι το ίδιο. Καμία αναλογικότητα καμία φορολογική δικαιοσύνη!

•  Στην περίπτωση της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού και για τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή 2.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 5.000 ευρώ συν τόκους αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

• Σε περίπτωση που για τρίτη φορά μία επιχείρηση αμελήσει να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου, δηλαδή 4.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, συν τους τόκους. Η ίδια τιμωρία σε εκείνον που φοροδιαφεύγει για εκατομμύρια ευρώ και σε εκείνον που έχει παραλείψει για μία μέρα να υποβάλει δήλωση, είτε από λάθος, είτε από αμέλεια, είτε από αδυναμία. Στην πραγματικότητα τιμωρούν το ίδιο τις πράξεις φοροδιαφυγής με τα ανθρώπινα λάθη ή την αμέλεια!

•  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), έστω και αν ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί κανονικά, έχει καταχωρηθεί στον πίνακα προσωπικού και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και έχουν εξοφληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο ακέραιο.

• Αλλά ακόμα και ο απλός φορολογούμενος, μισθωτός και συνταξιούχος, έχει να αντιμετωπίσει αυστηρές ποινές. Έστω ότι κάποιος ξέχασε ένα πληροφοριακό στοιχείο στη φορολογική του δήλωση και αποφασίζει να το δηλώσει εκ των υστέρων, το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 100 ευρώ, ακόμα και αν δεν προκύπτει καθόλου φόρος.

Στον αντίποδα, τη στιγμή που η συγκυβέρνηση επιβάλει σε όλους εξοντωτικά πρόστιμα, δίνει bonus για τα έσοδα που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.). Με νόμο του 2012 προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Γ.Γ.Δ.Ε.. Πίνουν το αίμα του λαού για να μοιράζονται μετά τα bonus!

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με όρους νεοφιλελευθερισμού διαλύει την οικονομία και την κοινωνία. Η πλήρης ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου ή η ηθελημένη παραίτησή του απ’ την πάταξη της φοροδιαφυγής, τους οδηγεί σε αυτό το τρομακτικό ποινολόγιο επί δικαίων και αδίκων για το οποίο ακόμα αναμένονται διευκρινήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιθέσεις του για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την αρχή αλλά δεν εισακούστηκε. Η Συγκυβέρνηση τον έφερε προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς καμία διαβούλευση. Ζούμε τώρα μια τραγική κατάσταση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει. Καλούμε το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα μαζί με τους αρμόδιους φορείς προτού κλείσουν και όσες επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει της κρίσης. Η καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με πρόστιμα δίκαια και αναλογικά είναι επιτακτική και αναγκαία!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ