ΕΡΕΥΝΑ ΕΒΕΘ: «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΕΦΟΡΙΑ

Μόλις το 4% των επιχειρήσεων κρίνει θετικά την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης

εφοριαΤα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του ΕΒΕΘ που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2013 έως 10 Ιανουαρίου 2014 παρουσιάστηκαν στην πρώτη –για το νέο έτος- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω τους συστήματος PrimoQ της Palmos Analysis και σε δείγμα 201 επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΘ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εικόνα συνεχίζει να είναι μαύρη αλλά διακρίνεται μια τάση επιβράδυνσης στη μείωση του κύκλου εργασιών και των θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες του δείγματος διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το κοντινό μέλλον, θεωρώντας μάλλον ότι «το μέλλον δεν μπορεί να είναι χειρότερο από το παρόν». Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Ενώ το 2012 τα προβλήματα που ανέφεραν ως σημαντικότερα (με τη σειρά που τα δήλωσαν)  ήταν η ρευστότητα, η μείωση του κύκλου εργασιών και οι επισφάλειες, για το 2013, ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα προβάλλεται η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Όπως, επίσης, προκύπτει από την έρευνα,  η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων για άνοιγμα πίστωσης απορρίπτεται από τις τράπεζες. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των επιχειρήσεων ότι οι δανειακές ανάγκες τους θα αυξηθούν, εντός του 2014, προμηνύει  επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας τη φετινή χρονιά. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το έλλειμμα ρευστότητας και η πιστωτική ασφυξία, σε συνδυασμό με την αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών επιβαρύνσεων, οδήγησαν το 38% των επιχειρήσεων στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα δημόσια ταμεία. Οι μισοί εξ αυτών οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον ΟΑΕΕ, το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ το ποσοστό είναι χαμηλότερο προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα ταμεία. Την ίδια στιγμή το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος (σ.σ η έρευνα δεν αποτυπώνει τα ποσά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η ανάγκη για συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων).

Τα βασικά σημεία

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος μειώθηκε (έναντι 73% το 2012), το 26% προχώρησε σε μείωση προσωπικού (έναντι 33% το 2012), ενώ το 31% (έναντι 29% την προηγούμενη χρονιά) δήλωσε πως η χρονιά ήταν χειρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές. Επίσης, το 58% (έναντι 54%) δηλώνει «όχι/μάλλον όχι» όταν καλείται να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ για το 26% (έναντι 27% το 2012) οι σχέσεις της επιχείρησής τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν.

Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να «βαθμολογήσουν» και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης: το 60% (έναντι  54% το 2012) την κρίνει αρνητικά, το 24% «μάλλον αρνητικά» και μόνο ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, το 38% των επιχειρήσεων (έναντι 57% στην προηγούμενη έρευνα) θεωρεί πως το 2014 θα είναι μια χρονιά χειρότερη σε σχέση με το 2013, το 42% (έναντι 62%) αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% πιστεύει πως η ρευστότητά του θα μειωθεί, επίσης κατά το επόμενο τρίμηνο.

taxheaven.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ