ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΤΜ ΛΟΓΩ WINDOWS XP

ΑΤΜ«Πονοκέφαλο» για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου προκαλεί η απόφαση της Microsoft να σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία NCR, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, το 95% των ΑΤΜ σε όλο τον πλανήτη βασίζεται στο 12χρονο λειτουργικό του αμερικανικού κολοσσού.

Έτσι, θα πρέπει να αναβαθμισθεί το λογισμικό τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Παρόλο που η Microsoft έχει ανακοινώσει το τέλος των Windows XP εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με την NCR ο τραπεζικός τομέας έχει καθυστερήσει να προετοιμασθεί για την επόμενη ημέρα. Έτσι, αν και αναμένεται πως οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα επιλέξουν τα Windows 7 ως διάδοχο λειτουργικό, η εταιρεία υποστηρίζει πως για παράδειγμα στις ΗΠΑ μόλις το 15% των ΑΤΜ θα «τρέχουν» την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού της Microsoft.

Σε άρθρο του για το ίδιο θέμα, το Bloomberg Businessweek αναφέρει πως ορισμένες αμερικανικές τράπεζες θα επιλέξουν να αγοράσουν ειδικές άδειες επέκτασης της «ζωής» των Windows XP για όλο το 2014, ώστε να μεταθέσουν αρκετούς μήνες αργότερα τη διορία αναβάθμισης των μηχανημάτων τους.

Εξάλλου, προσθέτει το άρθρο, σε ορισμένα ΑΤΜ θα πρέπει να αναβαθμισθεί και το hardware που ενσωματώνουν, πέρα από το λογισμικό τους. Ενδεικτική περίπτωση η JPMorgan, η οποία παραδέχεται πως 3.000 μηχανήματά της, από τα 19.000 που διαθέτει συνολικά, θα χρειασθούν «βελτιώσεις».

Καθημερινή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ