ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Η ΕΤΕ ΔΕΗ

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν ο Δ. Γελαλής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ

ΕΤΕΠρόσκληση στους φορείς του νομού να πάρουν μέρος τη Δευτέρα σε σύσκεψη στην οποία θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ απευθύνει η ΕΤΕ ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση πρόσκληση αναφέρονται τα εξής: 

«Νέο έγκλημα σε βάρος του λαού και της χώρας συντελείται αυτές τις μέρες από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Την επόμενη εβδομάδα έρχεται για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που ξεπουλάει τις γραμμές μεταφοράς της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, στρατηγικής σημασίας, στους ιδιώτες, συνεχίζοντας το ξεπούλημα και της υπόλοιπης ΔΕΗ.

Καλούμε σε σύσκεψη τους βουλευτές του Νομού Λάρισας, τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους του Νομού, τους φορείς των εργαζομένων (ΕΚΛ, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ, σωματεία, Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων), ΤΕΕ, Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 27/1/14 και ώρα 11.00π.μ. στα Γραφεία της ΔΕΗ, Καρδίτσης και Αμοργού, να συντονίσουμε τον αγώνα και να σταματήσουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Ο Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ

Στο πλευρό των εργαζομένων, στα υπό κατάληψη γραφεία της ΔΕΗ Λάρισας, παρευρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, προκείμενου να εκφράσει την συμπαράσταση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση της θυγατρικής της επιχείρησης που ελέγχει το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Το σχετικό νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τονίζουν ότι: «Με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ διακυβεύεται η ασφάλεια και η ανάπτυξη της χώρας και ότι η πώληση των μετοχών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε περαιτέρω ξεπούλημα και διάσπαση του ομίλου της ΔΕΗ».

Ο βουλευτής, χαιρετίζοντας την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, δήλωσε: «Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αποτελεί περιουσία της ΔΕΗ, θα σημάνει την αρχή για την διάλυση του Ομίλου της ΔΕΗ, θα στερήσει την εθνική οικονομία από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο.

Η εμπορική αξία του εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δις €, αυτή την εθνική υποδομή επιδιώκουν να εκποιήσουν, έναντι πινακίου φακής, για 400-450 εκ. €.

Οι καταναλωτές, η βιομηχανία και η χώρα ολόκληρη θα βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς, τη στρατηγικότερη εθνική υποδομή μας.

Καλούμε την κοινωνία και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν τις δυναμικές  κινητοποιήσεις τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα οποιασδήποτε δημόσιας υποδομής και δεσμεύεται να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Η ενέργεια είναι δημόσιο, εθνικό, κοινωνικό αγαθό, ανήκει στο λαό και θα παραμείνει περιουσία του».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται:

«Η ψήφιση στη βουλή την επόμενη βδομάδα  του σχεδίου νομού για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σηματοδοτεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όλων των κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό, υγεία και παιδεία) στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (όπως δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες) έγινε για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι της Ενέργειας και γενικότερα το κεφάλαιο σε βάρος  των εργαζομένων και του λαού, που θα έχουν πανάκριβο ρεύμα με όλο και περισσότερους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σ αυτό ούτε για τα στοιχειώδη!

Τα Δίκτυα Μεταφοράς της Υψηλής Τάσης (ΑΔΜΗΕ) (11.300 χιλιάδες χιλιόμετρα), οι 220 υποσταθμοί και  κέντρα Υψηλής Τάσης, αλλά και τα 3 Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας παίζουν στρατηγικό ρόλο στην Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας

Οι εργαζόμενοι πρώτα και κύρια πρέπει να μην επιτρέψουν να γίνει αυτό το ξεπούλημα γιατί είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις των «επενδυτών», τους μισθούς πείνας αλλά και τις απολύσεις που ήδη εξαγγέλλονται.

Σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να έχουν συμμάχους όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους γιατί το συμφέρον τους είναι σε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και όχι στους κερδοσκόπους.

Να δημιουργήσουμε τώρα μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που θα ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της ενέργειας! Μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών μέσα από την καταλήστευση  των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του δημόσιου πλούτου!

Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα να παλέψουμε διεκδικώντας

Όχι στην ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, Δωρεάν πρόσβαση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των ανασφάλιστων και όλων των λαϊκών στρωμάτων σε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ και της ενέργειας συνολικότερα.ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του ρεύματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια πολιτική κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης. Για μια ΔΕΗ που θα παράγει «ρεύμα φθηνό για όλο το λαό» και όχι για τους βιομήχανους και την αστική τάξη.

Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα και της ενέργειας συνολικότερα. Καμιά μετοχή σε ιδιώτη, κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Το ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Η Κυβέρνηση , υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της προς την Tρόικα, προχωρά στο ξεπούλημα των Δημοσίων Κοινωνικών Αγαθών.

Η  πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι  το πρώτο βήμα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης , της ΔΕΗ, σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακυρώνει ένα δημόσιο εργαλείο κοινωνικο – οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό.

Η δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του φθηνού -και όχι ακριβού-τιμολογίου για τους πολίτες, που πλήττονται σήμερα με ακραίο τρόπο εξαιτίας της «χρεοκοπίας» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που κυριάρχησε στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε  στην εμπορευματοποίηση των   κοινωνικών αγαθών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ