ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

ΑΓΙΑ2Μια πολύ  σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2014 – 2020 πραγματοποιήθηκε στην Αγιά μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αγιάς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος.

ΑΓΙΑ1Οι εισηγητές, μέλη της Ομάδας Εργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για τη «Νέα ΚΑΠ 2014-2020»,  αναφέρθηκαν στις βασικές αλλαγές της Κ.Γ.Π., που προβλέπουν οι νέοι  πρόσφατοι ψηφισμένοι κανονισμοί για την περίοδο 2014-2020, τόσο στο τομέα των αγορών- άμεσων ενισχύσεων, όσο και στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Λώλης, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για τη «Νέα ΚΑΠ 2014-2020»  ανέφερε ότι οι άμεσες ενισχύσεις (τσεκ) θα συνεχίσουν να είναι αποδεσμευμένες από την παραγωγή, αλλά αλλάζει ο τρόπος, που θα δίνονται. Συγκεκριμένα δεν θα δίνονται πλέον με βάση τα ιστορικά δικαιώματα, που κατέχουν σήμερα οι γεωργοί, αλλά θα δίνεται  μια στρεμματική ενίσχυση, που θα είναι ενιαία για μια περιφέρεια, όπως θα την ορίσει το κράτος μέλος και με βάση  νέα δικαιώματα, που θα αποκτηθούν με την δήλωση ΟΣΔΕ του 2015.

Αναφέρθηκε και σε μια μεγάλη ακόμη αλλαγή, η οποία αφορά στο υποχρεωτικό ποσοστό 30% των άμεσων ενισχύσεων, που θα δίνεται με τον όρο ότι ο γεωργός θα τηρεί γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και η πρόβλεψη να δίνεται μια αυξημένη ενίσχυση κατά 25% για  τους νέους γεωργούς κάτω των 40 ετών για την πενταετία της πρώτης εγκατάστασης των, καθώς και προαιρετικά πρόσθετη ενίσχυση στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Επίσης, τόνισε ότι στην νέα περίοδο πρόσβαση στις άμεσες ενισχύσεις θα έχουν και όσοι  καλλιεργούν  οπωροκηπευτικά, πατάτες,  διακοσμητικά φυτά και αμπέλια.

Αναπτύχθηκαν τα σημεία, που αφορούν στην δυνατότητα πρόσβασης στα νέα δικαιώματα το 2015, όπου βασική προϋπόθεση είναι να έχει πάρει κάποιος ενίσχυση το 2013 ή να μπορεί να αποδείξει ότι το 2013 είχε γεωργική δραστηριότητα και να είναι ενεργός γεωργός. Επισημάνθηκε ποια θα είναι η αξία των νέων δικαιωμάτων, το ότι υπάρχει  δυνατότητα σύγκλισης την νέας αξίας τους με αυτή που έχουν οι γεωργοί το 2014, η δυνατότητα μεταβίβασης των, η πρόβλεψη να υπάρχουν και συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις για ένα ποσοστό  μέχρι 10%, όπως και ότι παραμένει η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την σημερινή .(74 €/στρέμμα και για 2,5 εκατ. στρέμματα).

Ακολούθως, ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Θεσσαλίας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ  και μέλος  της Ομάδας Εργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρθηκε στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης (πυλώνας ΙΙ)

Ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε τις προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη, δηλαδή:

1) Την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία, στη δασοπονία και στις αγροτικές περιοχές,

2) Την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας σε όλες τις περιφέρειες και προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και της βιώσιμης διαχείρισής των

3) Την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία,

4) Την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων, που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία,

5) Την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοπονίας,

6)Την  προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές,

Γι’ αυτές τις προτεραιότητες θα υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα μας απασχολήσουν ενδεχόμενα σε μια νέα ενημερωτική εκδήλωση.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του προϊσταμένου του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Δασών του Δήμου Αγιάς κ. Δημήτρη Παπακώστα,  ο οποίος επισήμανε  ότι η υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση των αγροτών πάνω στις νέες εξελίξεις και στα νέα επιστημονικά δεδομένα αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Κατόπιν, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για αγροτικά θέματα κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της πραγματοποίησης της ενημερωτικής εκδήλωσης και  προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες.

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ευχαρίστησε όλους εκείνους, που βοήθησαν στο να γίνει η ενημέρωση, τόνισε τη σπουδαιότητά της, υπογράμμισε ότι η έξοδος από την σημερινή οικονομική κρίση περνάει μέσα από τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και κάλεσε τους παραγωγούς ν’ αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, οι οποίες έχουν να κάνουν με την επιδίωξη της ποιοτικής διαφοροποίησης της παραγωγής, τη διεκδίκηση ονομασίας των προϊόντων και την υποστήριξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Τέλος, από την πλευρά του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, ο πρόεδρός του συλλόγου  και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Σοφολόγης ανέφερε τον σημαντικό   ρόλο του γεωπόνου συμβούλου στη Νέα ΚΑΠ 2014-2020,  του πραγματικού γνώστη των αναγκών και των προβλημάτων της Ελληνικής γεωργίας. Δεσμεύτηκε δε ο σύλλογος να συμβάλλει με τις ομάδες του στην ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού σε  όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, το οποίο, όπως τόνισε, το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα του νομού μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ