ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

διοτιγελΕνάντια στο ξεπούλημα του δικτύου μεταφοράς της ΔΕΗ που αποτελεί προάγγελο κατάτμησης και πώλησης και της υπόλοιπης Επιχείρησης, τάχθηκαν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη αιρετών και φορέων

που συγκάλεσαν το πρωί της Δευτέρας η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ, στο υπό κατάληψη κτίριο της Επιχείρησης.

Οι δύο βουλευτές τονίζοντας ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα το καταψηφίσει και στην Ολομέλεια, υποστήριξαν ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας καθώς συνδέει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τους υποσταθμούς διανομής και τον τελικό καταναλωτή. «Από τη στιγμή που οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ καλύπτονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές, ο νέος ιδιοκτήτης του θα έχει εξασφαλισμένο ένα εγγυημένο και διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο,  το οποίο θα εισπράττει από τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές, η βιομηχανία, οι αγρότες και η χώρα ολόκληρη θα βρίσκονται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς, τη στρατηγικότερη εθνική υποδομή μας. Για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μη διαπραγματεύσιμο ότι ο ενεργειακός τομέας πρέπει να τελεί υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για τη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια ιδιοκτησία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με επικεφαλής την Η. Διώτη, μετέβη στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στο Λιβαδάκι, όπου συναντήθηκε με τους εκεί εργαζομένους και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους θέματα, όπως αυτά μέλλει να διαμορφωθούν σε ενδεχόμενη πώληση του 60% της εταιρίας σε ιδιώτη. Το κλιμάκιο τόνισε ότι «ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Οπότε, οι εργαζόμενοι δε θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Έτσι θα προσπαθήσει, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων, που καταλύει κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης, να επιβάλει και στην εταιρεία εργασιακό μεσαίωνα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ