ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Μετά από ανάλυση 30 αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά συμβάλλουν στο αυξανόμενο πρόβλημα των βακτηριακών λοιμώξεων στους ανθρώπους, που είναι ανθεκτικές στη θεραπεία…

Επιστήμονες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) σε διάστημα 10 περίπου ετών (από το 2001 μέχρι και το 2010) μελέτησαν 30 συμπληρώματα πενικιλλίνης και τετρακυκλίνης στη διατροφή των ζώων. Βρήκαν ότι 18 (για τα υπόλοιπα 12 δεν είχαν αρκετά στοιχεία)  από τα συμπληρώματα εκθέτουν τους ανθρώπους μέσω της τροφής σε βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα ανθεκτικά αυτά βακτήρια καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη τη θεραπεία λοιμώξεων με τα συνήθη αντιβιοτικά.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν κάθε χρόνο και περίπου 23.000 πεθαίνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αιτία είναι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στη διατροφή των ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι δίνουν μικρές ποσότητες φαρμάκων στα ζώα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, για να τα κρατήσουν υγιή μέσα στις συνθήκες συνωστισμού όπου μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα τα βακτήρια που περνούν στους ανθρώπους μέσα από το περιβάλλον, ή και την κατανάλωση κρέατος, να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Ο δικηγόρος του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών Πόρων (Natural Resources Defense Council) έκανε το εξής σχόλιο για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων: “Πρόκειται για μια υπηρεσία που από το 1970 έχει επανειλημμένως βρει ότι «αυτά τα φάρμακα είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα γι αυτό.”

Σύμφωνα όμως με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων:

  • το 2012 περιορίστηκε η χρήση των κεφαλοσπορινών σε ζώα. Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πνευμονίας και του στρεπτόκοκκου στους ανθρώπους.
  • Πέρυσι επίσης ξεκίνησε η εξάλειψη της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών σε αγελάδες, χοίρους και τα κοτόπουλα, αλλά θα συνεχίσει να επιτρέπεται η χρήση τους για τα άρρωστα ζώα. Μια πολιτική απόφαση όμως που δεν προστατεύει την υγεία των καταναλωτών.
  • Τον Δεκέμβριο του 2013, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης όλων των αντιβιοτικών όπως πενικιλίνες και οι τετρακυκλίνες.

Το 2003, τα αντιβιοτικά χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το πόσο επικίνδυνα είναι για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες τα υψηλού κινδύνου αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 21 ημέρες το χρόνο, και μόνο σε μεμονωμένα ζώα, όχι σε κοπάδια.

Αλλά παρόλα αυτά, τα αντιβιοτικά υψηλού κινδύνου χρησιμοποιούνται ευρέως όπως αναφέρει η μικροβιολόγος Carmen Cordova.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ