Η. ΔΙΩΤΗ: ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

διοτηΜε ευθείες αναφορές στα άρθρα του Συντάγματος που καταπατά συστηματικά η παρούσα κυβέρνηση και τα οποία απαγορεύουν στην ιδιωτική οικονομία να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας, η συντονίστρια ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας, αντιτάχθηκε στην πώληση

του 66% του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ του ΥΠΕΚΑ «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Χαρακτηρίζοντας τον ΑΔΜΗΕ σύστημα μεγάλης κοινωνικής και εθνικής σημασίας, που μεταφέρει και εξασφαλίζει ενέργεια στη χώρα και την κοινωνία, επεσήμανε ότι η περιουσία του –εκτάσεις, εξοπλισμός κοκ- είναι ανεκτίμητης αξίας και δεν ανήκει μόνο στη ΔΕΗ, αλλά και στους εργαζομένους της. «Από το ’96 η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της, χωρίς να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές και παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, προκειμένου έτσι να αποφεύγει να δανείζεται. Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαιώματα πάνω στην περιουσία της ΔΕΗ. Εσείς, παρόλα αυτά, ετοιμάζεστε να χαρίσετε όλα τα παραπάνω σε ένα ιδιώτη επενδυτή».

Η βουλευτίνα αναφέρθηκε επίσης στο κόστος που θα έχει για τον καταναλωτή η πώληση του ΑΔΜΗΕ, αφού τα έσοδα του προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το μηχανισμό χρέωσης χρήσης του συστήματος και το κόστος αυτού επιμερίζεται κατά 100% στο σύνολο των πελατών, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το θέμα της συντήρησης και επέκτασης των δικτύων, καθώς και τις διασυνδέσεις των νησιών, επισημαίνοντας ότι ουδείς ιδιώτης πρόκειται να αναλάβει το επενδυτικό κόστος για όλα τα παραπάνω.

«Όπου υπήρξαν στην Ευρώπη ιδιωτικοποιήσεις κομβικών δικτύων οποιουδήποτε είδους, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, καμία ωφέλεια δεν υπήρξε στο κοινωνικό σύνολο και οι συντηρήσεις ήταν τόσο πλημμελείς που γινόντουσαν επικίνδυνες».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αποτρέψει ή να αποκαταστήσει την καταστροφική για το κοινό συμφέρον κυβερνητική πολιτική. «Αυτό δεν είναι εμμονή ούτε είναι απλά μια υπόσχεση ούτε είναι απλά μια δέσμευση. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγει μια ολόκληρη κοινωνία από το ζόφο, από τη θλίψη και από το αδιέξοδο που την έχετε ρίξει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ