540 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΣΠΑ4«Ξεκινάμε όλοι μαζί εδώ στη Θεσσαλία μία νέα προσπάθεια για το ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ, έχοντας στη διάθεσή μας πόρους ύψους 540 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να είναι διαγενεακές και να απαντούν στο ερώτημα τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός

σε ημερίδα για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε σήμερα  η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων φορέων και των πολιτών της Θεσσαλίας για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 της χώρας, την πορεία σχεδιασμού του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης-RIS3 στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο διαβούλευσης και συνεργασίας για την προετοιμασία και έναρξη του νέου προγράμματος.

ΕΣΠΑ3Στη ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη συνεργασία και τη συνέργεια που ανέδειξαν τη Θεσσαλία πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ 2007-2013, τόνισε τα εξής: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια δύσκολη περίοδο και πετύχαμε:

– Εφαρμόσαμε την αρχή της συλλογικής ηγεσίας.

– Απογειώσαμε την απορροφητικότητα στο 71% από 20% που την παραλάβαμε.

– Συνεργαστήκαμε υποδειγματικά με όλους τους φορείς.

– Τρέξαμε έργα και διαδικασίες.

– Δεν υπάρχει σήμερα κανένα ημιτελές έργο από το Γ’ ΚΠΣ.

– Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε επιπλέον πόρους».

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ξεκινάμε όλοι μαζί, με συλλογική ηγεσία. Συνεργαζόμαστε με ειλικρινείς προθέσεις, με όλους τους φορείς, όπως κάναμε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με το τρέχον ΕΣΠΑ, γιατί πρέπει να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν, θα είναι και εκείνοι, οι οποίοι πρόκειται να υλοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε καλύτερα και θα πετύχουμε την ανάλογη προστιθέμενη αξία.

 

Το νέο ΕΣΠΑ:

– Είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, γιατί έχει πόρους και από το γεωργικό ταμείο αλλά και από το κοινωνικό ταμείο, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε μιαν ολοκληρωμένη πολιτική.

– Δε πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί με βάση τη λεγόμενη «αρχή του ποτιστηριού», δηλαδή να διαχέονται πόροι σε πολλές μικρές παρεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα αλλά αντίθετα οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση τις μείζονες στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες.

– Για όλους υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ρόλος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ακούμε τους πάντες και περιμένουμε τις προτάσεις σας. Στόχος μας είναι οι Θεσσαλοί να πάρουν στα χέρια τους την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ότι «το ΣΕΣ είναι ίσως το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο σήμερα στη χώρα και πρόκειται να είναι και τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα νέα έργα, τα οποία να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας και να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, ικανοποιώντας τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο. Ο χρόνος στη χώρα τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει. Η μεγαλύτερη παραγωγική διαδικασία ήταν η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών. Σήμερα πρέπει η ατομική ευθύνη του καθενός να γίνει συλλογική ευθύνη. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Το νέο ΕΣΠΑ μας δίνει τη δυνατότητα μιας νέας αναπτυξιακής πνοής. Είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε. Μαζί συνεχίζουμε, μαζί πετυχαίνουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας κ. Δημήτρης Κουρέτας στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής: «Σήμερα θεωρώ, ότι είναι η πρώτη ανοιχτή και μεγάλη εκδήλωση, που θα παρουσιάσουμε ένα κομμάτι της δουλειάς που έχουμε κάνει και που αφορά το ΠΕΠ, το οποίο είναι η δουλειά του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας ή όπως λέγεται RIS3, για την έρευνα και καινοτομία. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που συμβαίνει για πρώτη φορά  κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και στην Κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πανέτοιμο να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, τα οποία είναι για αυτόν το σκοπό. Η Περιφέρεια έχει δουλέψει πάρα πολύ εντατικά. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καινοτομίας έχουμε κάνει μια δουλειά, η οποία θεωρήθηκε σαν best practice από το Υπουργείο και πλέον θα διδαχθεί από αυτό το εξάμηνο στην  εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης και νομίζω, ότι σας Περιφέρεια και σαν Πανεπιστήμιο είμαστε έτοιμοι για να μπούμε δυναμικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Το όραμα μας για τη Θεσσαλία του 2020 είναι:

+20% στην ΑΠΑ του πρωτογενή τομέα (vs 2011)

+20% στις εξαγωγές σε μέταλλο – δομικά υλικά (vs 2012)

+20% στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών (vs 2012)

+200% στις δαπάνες Ε&Α των επιχειρήσεων (vs 2011)

Δηλαδή Τρέχουμε με 200 για το 20-20-20!»

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Για τη διασφάλιση επίτευξης του Στρατηγικού Στόχου ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσδιορίζονται οι βασικές Αναπτυξιακές Προτεραιότητες, οι οποίες είναι απόλυτα συνυφασμένες (συνδεόμενες) με την Στρατηγική «Ευρώπη 2020», το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011, καθώς και με τις διατάξεις των νέων Κανονισμών των ΕΔΕΤ.

Ειδικότερα, οι βασικές Αναπτυξιακές Προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη περίοδο 2014 – 2020 είναι οι εξής:

α) Ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής / επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, με παράλληλη προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, για διεύρυνση της επιχειρηματικής βάσης, με αιχμή την καινοτομία και τα αποτελέσματα της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

β)  Ανάπτυξη, αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, ενεργός ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων.

γ)  Συμπλήρωση – ολοκλήρωση διατηρήσιμων υποδομών, για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

δ)  Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων και μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον και με επάρκεια πόρων για ανάπτυξη, απασχόλησης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

ε) Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας στη δημόσια διοίκηση και διοικητική   μεταρρύθμιση για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση.

στ) Ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και της ανάπτυξης, για άρση των  ενδοπεριφερειακών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.

Οι παραπάνω Αναπτυξιακές Προτεραιότητες προσδιορίζουν την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Στο πλαίσιο αυτών των Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αξιοποιήσει το σύνολο των πόρων που της αντιστοιχούν από όλα τα ΕΔΕΤ (ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής, ΕΚΤ, ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ).

Οι πόροι που θα διατεθούν για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προέρχονται από το σύνολο των Εθνικών / Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας 2014 – 2020.

Το ΠΕΠ Θεσσαλίας θα το διαχειρισθεί η Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020, η οποία θα προκύψει από την σημερινή ΕΔΑ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή) Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατόπιν αυτών, είναι εμφανές ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020, θα εξυπηρετήσει ένα μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας, με δεδομένο ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στο ΕΓΤΑΑ και στο ΕΤΘΑ, εκ των Κανονισμών τους, αλλά και όπως διαμορφώθηκε η αρχιτεκτονική των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ  2014-2020, τόσο αυτά τα Ταμεία (ΕΔΕΤ), όσο και το Ταμείο Συνοχής θα συγχρηματοδοτήσουν αντίστοιχα Τομεακά Εθνικής Εμβέλειας Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Επιπλέον, τα Τομεακά -Εθνικής Εμβέλειας- Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ, για εθνικής εμβέλειας και σκοπιμότητας κατηγορίες δράσεων και έργων, αναμένεται να αποδίδουν σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα συμβάλλουν στην συνολική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας.

Η Ολοκλήρωση / συμπλήρωση των αναγκαίων υποδομών διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε οικισμούς Γ’ κατηγορίας (2.000-15.000 κατοίκων), καθώς και για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (σε συνάθροιση), των οποίων τα λύματα επηρεάζουν περιβαλλοντικά οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας, θα καλυφθούν σύμφωνα με το ΣΕΣ από πόρους του Ταμείου Συνοχής που θα εκχωρηθούν να διαχειριστούν από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, εκτιμώμενου ύψους 74,5 εκ. ευρώ Κοινοτική Συνδρομή.

Επίσης, η Περιφέρεια θα διαχειριστεί ένα μέρος των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτό θα εξειδικευτεί και συμφωνηθεί.

Συνοπτικά , οι πόροι του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020 είναι ύψους 328,7 εκ. ευρώ Κοινοτική Συνδρομή, που επιμερίζεται σε 270,2 εκ. ευρώ πόρους Ε.Τ.Π.Α. και 58,5 εκ. ευρώ πόρους Ε.Κ.Τ.

Με τα δεδομένα αυτά αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζουν οι Κανονισμοί  και ο εθνικός σχεδιασμός, συνεργαζόμαστε και εργαζόμαστε σε πιο στενό πλαίσιο πλέον, προκειμένου έγκαιρα να συντάξουμε το Νέο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας, ορθά και με στόχευση στο αποτέλεσμα που πρέπει να είναι το βέλτιστο για τη Θεσσαλία , και παράλληλα προτείνουμε και διεκδικούμε πόρους για τη Θεσσαλία από όλα τα Τομεακά Προγράμματα για την υλοποίηση έργων και δράσεων που δεν εντάσσονται στο Π.Ε.Π.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η Περιφερειακή Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στη Θεσσαλία (RIS3), μέσα από πλήρη διαβούλευση και αναλυτική και επιστημονική εργασία. Τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν τη βάση για το μέρος του Π.Ε.Π. που αφορούν , αλλά και τη διεκδίκηση πόρων από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο τέλος Φεβρουαρίου ένα πρώτο «σχέδιο» του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας θα σταλεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και μετά τις διαπραγματεύσεις και οριστικοποίησή του, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Στόχος είναι εντός του 2014 να ξεκινήσει και η υλοποίησή του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ