ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. α λα… FBI

ΕΛ.ΑΣΜε το νέο οργανόγραμμα αυξάνεται η δύναμη της ΕΚΑΜ όπως και των ΟΠΚΕ. Αστυνόμευση παντού με περιπολίες ακόμη και των δημοτικών αστυνομικών σε ρόλο «Μπόμπιδων». Θεσπίζεται και ο ηλεκτρονικός χαφιεδισμός…

Ενίσχυση της αστυνόμευσης -με ό,τι κι αν αυτή συνεπάγεται-, περικοπή εξόδων, μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση -αλλά και… e-ρουφιανιά- προβλέπει το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και χθες κατατέθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό προς ψήφιση. Ευσεβής πόθος του υπουργού Νίκου Δένδια, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είναι το νομοσχέδιο «να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος», αν και, όπως παραδέχτηκε αργότερα, αυτό μέλλει να κριθεί στην πράξη.

Τα παραπάνω όμως δεν αναμένεται να γίνουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο, αφού, όπως προέβλεψε και ο υπουργός, η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής θα διαρκέσει τέσσερις με πέντε μήνες και ακολούθως θα χρειαστεί «ένα εξάμηνο για τα πρώτα σαφή δείγματα» λειτουργίας του νομοσχεδίου.

Εμπλεος αισιοδοξίας

Εντούτοις χθες, έμπλεος αισιοδοξίας και σαν να εκφωνεί… προεκλογικό λόγο, ο υπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «επανάσταση» στην αστυνόμευση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ έταξε ότι με τη νέα δομή της Αστυνομίας «όταν ο πολίτης τηλεφωνεί δεν θα παίρνει ως απάντηση από τον αρμόδιο αξιωματικό: “Δεν έχω περιπολικό να στείλω”».

Η αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας γίνεται, είπε ο κ. Δένδιας, με το βλέμμα στραμμένο προς την τρομοκρατία και τις μεταλλάξεις της!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν, το νομοσχέδιο επιχειρεί να «απο-αστυνομικοποιήσει» από τη μια το υπουργείο, ενώ από την άλλη να «στρατιωτικοποιήσει» την Αστυνομία, αφού καταργεί το Αρχηγείο όπως είναι σήμερα και το μεταμορφώνει σε ένα επιτελείο τύπου ΓΕΕΘΑ, το οποίο θα ηγείται των τριών υποεπιτελείων που θα δημιουργηθούν και θα αφορούν τους «κλάδους» της Τάξης, της Ασφάλειας -που εξαγγέλλεται ότι θα οργανωθεί στα πρότυπα του FBI- και των Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

Με το νέο οργανόγραμμα οι δομές της Αστυνομίας προβλέπεται να μειωθούν κατά 43% (από 120 σε 68), ενώ καταργούνται 6.700 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός στη συνέντευξη, θα αυξηθεί κατά 50% η δύναμη της ΕΚΑΜ και θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις δυνάμεις των ΟΠΚΕ. Ακόμη μία από τις υποσχέσεις του υπουργού ήταν ότι θα αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους, καθώς σε αυτούς θα περιπολούν εκτός των άλλων και οι δημοτικοί αστυνομικοί, σε ρόλο άοπλων «Μπόμπιδων».

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών και η ενοποίησή τους σε επίπεδο Περιφέρειας, η αναβάθμιση του τρόπου συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών και η online εξυπηρέτηση πολιτών. Ηλεκτρονικό, εξάλλου, όπως αποκάλυψε κι ο υπουργός, θα είναι και το «κάρφωμα», αφού θα δημιουργηθεί και το «e-crime», όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους.

Το υπουργείο, στο μεταξύ, θα διαρθρωθεί:

● στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, στην οποία υπάγονται η Διεύθυνση Επιτελικής Υποστήριξης, η Διεύθυνση Ερευνας και Υποδομών και η Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης,

● στη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξεως, η οποία εποπτεύει την Ελληνική Αστυνομία και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ),

● στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εποπτεύει το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και

● στις Υπηρεσίες Διαχείρισης της Μετανάστευσης, που περιλαμβάνουν το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, καθώς και,

● στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Οσον αφορά την Πυροσβεστική, θα μετατραπεί «στον επιχειρησιακό βραχίονα» της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με τις δομές της πρώτης να μειώνονται κατά 30%, ενώ της δεύτερης κατά 36%. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής. Οι εθελοντές θα πιστοποιούνται από την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας και οι εργοδότες τους θα υποχρεούνται να χορηγούν άδεια απουσίας. Η απασχόληση του εθελοντή θα λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης και θα ρυθμίζεται το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης και της αστικής ευθύνης τους.

Του Μάνου Τσαλδάρη

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ