Κενό γράμμα έχουν μείνει οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής για την λειτουργία αστικού ιατρείου στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του δήμου έρχεται να αποδείξει περίτρανα την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει ζητήματα που έχουν σχέση με την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των δημοτών,
αφού το κτίριο που στεγάζει το εν λόγω δημοτικό ιατρείο έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά αφέθηκε έρμαιο στην τύχη του. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του ιατρείου προέβλεπε γενικά και αόριστα αναζήτηση κονδυλίων προκειμένου να εξοπλιστεί το ιατρείο και να τεθεί στη συνέχεια σε…λειτουργία.
Τις εικόνες της εγκατάλειψης τόσο στο αστικό ιατρείο, όσο και στην υπόλοιπη συνοικία του Αγίου Γεωργίου διαπίστωσε ο επικεφαλής της “νέ@ς Λάρισας” κ. Ντίνος Διαμάντος, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου πραγματοποίσε περιοδεία στη συνοικία και έγινε δέκτης της έντονης δυσφορίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμάντος, καυτηριάζοντας την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να έχει πολλαπλές χρήσεις για τη συνοικία και τους κατοίκους της, αντί να αφεθεί να “αραχνιάζει” και να απαξιώνεται καθημερινά ως υποδομή, αλλά και ως ένας χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου, η συγκεκριμένη δομή φιλοδοξεί να λειτουργήσει “ως διαγνωστικό περιφερειακό κέντρο υγείας και αναζητείται η χρηματοδότηση του εξοπλισμού του ώστε να τεθεί σε λειτουργία”.
Μέχρι να βρεθούν τα χρήματα, το αστικό ιατρείο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Κάρλας, Αλεξανδρείας και Γ. Λαζαρίδη έχει αφεθεί στην τύχη του και έχει γίνει εστία μόλυνσης και προσέλκυσης διαφόρων ύποπτων στοιχείων, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχουν αντιμετωπιστεί τα θέματα της περιοχής είναι και το γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από το δήμο στην Εκκλησία έκταση, η οποία ωστόσο δεν έχει συμβατή χρήση με τις δραστηριότητες που θα ήθελε να αναπτύξει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Ο κ. Διαμάντος μαζί με τα στελέχη της “νέ@ς Λάρισας” συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του άξονα, αλλά και πέριξ της οδού Βόλου και έγινε κοινωνός της δυσφορίας τους για μια σειρά προβλημάτων που έχουν σχέση τόσο με το επιχειρείν, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Για παράδειγμα κρεοπώλες της περιοχής, τόνισαν στους εκπροσώπους της Δημοτικής Κίνησης ότι έχει σταματήσει η συλλογή των αποβλήτων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από το δήμο. Επιπροσθέτως η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως κοινόχρηστοι χώροι και πλατείες, παιδικές χαρές, προβλήματα ασφαλούς πρόσβασης και διέλευσης λόγω των σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και αθλητικοί χώροι συνθέτουν το σκηνικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Ο κ. Διαμάντος υπογράμμισε ότι ο ανοιχτός χάνδακας που υπάρχει στην περιοχή και αποτελεί εστία ρύπανσης δημιουργώντας και προβλήματα υγιεινής μπορεί καταρχήν να μετατραπεί σε κλειστό εγκιβωτισμένο αγωγό. Με την παρέμβαση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος για την ανάπτυξη αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων προς όφελος των κατοίκων της συνοικίας. Παράλληλα με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η διασύνδεση των δύο περιοχών που κόβονται από τις σιδηροδρομικές γραμμές και να αποφορτιστεί κυκλοφοριακά και ένα σημαντικό μέρος της οδού Βόλου. Μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για την προσβασιμότητα των πολιτών με παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ασφαλτόστρωση κάθετων δρόμων (π.χ. οδός Αλεξάνδρειας) και την δημιουργία κρασπέδων και πεζοδρομίων όπου δεν υπάρχουν.
Ο επικεφαλής της “νέ@ς Λάρισας”, συνομίλησε και με επαγγελματίες της συνοικίας και τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να αναλάβει δράση για την τόνωση του επιχειρείν βελτιώνοντας αφενός την εικόνα της περιοχής, αλλά και ενισχύοντας παραδοσιακά μαγαζιά που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της νεότερης Λάρισας.