ΟΙ ΉΠΕΙΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

ΗΠΕΙΡΟΙΓεωλόγοι που χαρτογραφούν τη σεισμική δραστηριότητα στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας λένε ότι οι τεκτονικές δυνάμεις που κάποτε σκόρπισαν την αρχαία υπέρ-ήπειρο Παγγαία σε όλη την περιοχή του πλανήτη, τώρα κινούνται αντίστροφα θέτοντας τις ηπείρους σε τροχιά σύγκρουσης…

Ενώ κατασκεύαζε το νέο τεκτονικό χάρτη της περιοχής, ο γεωλόγος João Duarte από το Πανεπιστήμιο Monash παρατήρησε  μια ρωγμή στην –υπό κανονικές συνθήκες- άθικτη και ανενεργή πλάκα που υπάρχει κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια τέτοια ρωγμή, λέει ο Duarte, αποτελεί απόδειξη της δημιουργίας μιας «εμβρυϊκής ζώνης καταβύθισης». Αυτή η διαδικασία προκαλεί το «κλείσιμο των ωκεανών» και τραβά τις ηπείρους στην επιφάνεια της Γης, πιο κοντά.

Τα ευρήματά του, που δημοσιεύθηκαν στο Geology, τον Ιούνιο, υποδεικνύουν ότι το κλείσιμο των ωκεανών μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον Ατλαντικό.

Η αργή διαδικασία που αποσυναρμολογεί και μετά επανασυναρμολογεί τις ηπείρους έχει συμβεί μόλις τρεις φορές στην ιστορία της Γης, και έχουμε άλλα 220 εκατομμύρια χρόνια πριν Ευρώπη και Αμερική επανενωθούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ