Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΘΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

agor1 (Αντιγραφή)«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο, που είναι έργο όλων των Θεσσαλών», σημείωσε χαρακτηριστικά στη σημερινή του ομιλία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κάνοντας τον απολογισμό του έργου της περιφέρειας για το 2013.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1.069 και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2010, ενώ όπως υπογράμμισε η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία είναι δυναμικά διεκδικητική και στοχευμένα αποδοτική προς όφελος των Θεσσαλών. «Διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος, αλλά δεν διεκδικούμε το δικαίωμα στην απραξία, στην ατολμία, στην δειλία των αποφάσεων, ούτε στη μετακύλιση ευθυνών»

Στα κύρια σημεία της ομιλίας του ο κ. Αγοραστός ανέφερε:

Παραλάβαμε 90 εκατ. ευρώ εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις από τις νομαρχίες

Τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια είναι προφανές, ότι δε συνιστούν μια συνηθισμένη κατάσταση, ούτε καν μια ταραγμένη οικονομικά και πολιτικά περίοδο εντός των πλαισίων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διακυμάνσεων, που είμαστε συνηθισμένοι μέχρι σήμερα. Το περιβάλλον αρνητικά φορτισμένο, τα χρήματα πολύ λιγότερα, οι αρμοδιότητες περισσότερες. Στα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στην αιρετή Περιφέρεια άλλαξαν τέσσερις κυβερνήσεις και από αυτό αντιλαμβάνεστε, ότι το έργο μας ήταν δυσκολότερο. Επίσης βρεθήκαμε στον κυκεώνα του μνημονίου, το οποίο περιόρισε τους πόρους προς την αιρετή Περιφέρεια.

Παραλάβαμε από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, εν εξελίξει έργα και υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονταν τότε στα 90 εκατομμύρια ευρώ, πολλές εκ των οποίων δεν είχαν βέβαιη χρηματοδότηση. Πρωταρχικός στόχος και αγωνία ήταν να ολοκληρώσουμε τα έργα αυτά, να πιέσουμε να πάρουμε τα χρήματα, να επανεκκινήσουμε σταματημένα έργα και να εντάξουμε και νέα έργα, παρά τις αντιξοότητες.

Υλοποιούμε έργα ύψους 1,4 δις ευρώ

Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1069, συνολικού προϋπολογισμού 1.357.891.196,19 και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Μπαλτατζή, το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή Περιφέρεια. Τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Νέα προγραμματική περίοδος

Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με βάση μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη στρατηγική μέσω του νέου ΕΣΠΑ, μπορεί με συνεργασία και συνέργεια να γίνει δύναμη δημιουργίας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία:

– να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας

– να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και

– να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής

– να σταθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον στον συνάνθρωπό μας.

Σε 2,3 δις ευρώ τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Το σύνολο των έργων που είναι μέχρι σήμερα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και χωροθετούνται στη Θεσσαλία, απ’ όλα τα Προγράμματα (Περιφερειακό Θεσσαλίας και Τομεακά Υπουργείων) και υλοποιούνται σε συνεργασία με όλους τους φορείς ανέρχονται σε 2,3 δις €.

Τα δημόσια έργα και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (συνολικού προϋπολογισμού 497 εκ. €) είναι ύψους 691 εκ. €, ήτοι ποσοστό 139%, με συμβάσεις που ανέρχονται σε 493 εκ. €, ήτοι ποσοστό 99% και καταχωρημένες δαπάνες που ανέρχονται σε 355 εκ. συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 71 % των 497 εκ. € του προϋπολογισμού του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Λίγο πριν την εκκίνηση του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τη χώρα μας και πάντα μέσω διαδικασιών ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας με όλους, βάλαμε ισχυρές βάσεις ώστε  η Θεσσαλία να πορευτεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο διεκδικητικά και αποτελεσματικά.

Υιοθετήσαμε από την πρώτη στιγμή τη λογική της από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης του σχεδιασμού δράσης, που αναδεικνύει τις παραγωγικές τάξεις στον κυρίαρχο πυλώνα σχεδιασμού και διαμόρφωσης των προγραμμάτων  .

Πιστεύουμε στη Θεσσαλία – Πιστεύουμε στο Θεσσαλό και τη Θεσσαλή και εξετάζοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας, στοχεύουμε να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις συγκεκριμένων θεματικών προτεραιοτήτων, σε συντονισμό με τις εθνικές στρατηγικές και δράσεις.

Το Όραμα που τέθηκε στη Θεσσαλία και που πρέπει να πετύχουμε είναι: «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις».

Ξεκινάμε όλοι μαζί με βάση τη συλλογική ηγεσία

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος χρειαζόμαστε  ένα βήμα ουσιαστικής συνεισφοράς από όλους. Σήμερα είναι απαραίτητο η ατομική ευθύνη του καθενός να γίνει συλλογική ευθύνη. Μόνον έτσι μπορούμε να το πετύχουμε.

Μαζί ενωμένοι μπορούμε να πάμε από νίκη σε νίκη, ενώ χωρισμένοι από ήττα σε ήττα.

Ξεκινάμε όλοι μαζί με βάση τη συλλογική ηγεσία. Δηλαδή εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν, θα είναι και εκείνοι, οι οποίοι πρόκειται να υλοποιήσουν. Συνεργαζόμαστε με ειλικρινείς προθέσεις, με όλους τους φορείς, όπως κάναμε και όλο αυτό το χρονικό διάστημα γιατί έχουμε χρέος να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε καλύτερα και θα πετύχουμε την προστιθέμενη θεσσαλική αξία.

Το σύνολο των έργων -δράσεων που ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1069, συνολικού προϋπολογισμού 1.357.891.196,19 και έχουν ως εξής:

er

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ