“ΣΤΑ €60 ΔΙΣ. ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ”

Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τολμά να τα φορολογήσει κανείς!

«Σε περίπου 60 δισ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία», όπως υποστηρίζει ο  οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν…

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο καθηγητής στο London School of Economics και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, έχει δημιουργήσει  αίσθηση με το βιβλίο του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών».

Σε αυτό προχωρεί σε εκτιμήσεις για τα κεφάλαια, που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Ο ίδιος προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία και την Ιταλία, προκειμένου να αναγκαστεί η Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

«Χρησιμοποίησα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα. Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία. Για την Ελλάδα το ποσό είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ π.χ. για τη Γερμανία είναι 200 δισ. ευρώ», σημείωνει.

«Τα δεδομένα της BNS μας λένε δύο πράγματα: Πρώτον, δείχνουν το σύνολο του ξένου πλούτου στην Ελβετία, που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Δεύτερον, αποκαλύπτει τις χώρες στις οποίες ανήκει αυτός ο πλούτος Πρέπει να τονίσω ότι προφανώς και υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. Γιατί; Διότι μεγάλο μέρος του πλούτου που βρίσκεται στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα», αναφέρει ο Γκάμπριελ Ζούκμαν και καταλήγει:

«Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ και κάθε δολάριο στις ελβετικές τράπεζες».

capital.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ