ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

αγροτ1Περισσότερα από χίλια τρακτέρ έχουν φτάσει από νωρίς το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας από την Καρδίτσα, τον κάμπο της Λάρισας και τα Τρίκαλα στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όμως για μια ακόμη φορά βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

που δεν τους επέτρεψαν να ανεβάσουν τα τρακτέρ τους στον άξονα ΠΑΘΕ.

Ακόμη και όταν οι αγρότες από τη Θεσσαλία επιχείρησαν ειρηνικά να μπουν στην εθνική οδό, με τα πόδια, δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικά και καπνογόνα. Απειλήθηκαν επεισόδια που δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση αφού οι αγρότες αποχώρησαν μετά από λίγη ώρα και αφού είχε κοπεί η κυκλοφορία στον ΠΑΘΕ. Την Τρίτη στις 11π.μ. θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Καταδικάζει το ΕΚΛ

Εν τω μεταξύ με αφορμή την αστυνομική επέμβαση του ΕΚΛ εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της αστυνομικής βίας στην οποία αναφέρει τα εξής:

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταδικάζει την βάρβαρη επίθεση, της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ με τα ΜΑΤ και τα χημικά, εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών για να κάμψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και γενικότερα τις λαϊκές αντιδράσεις. Η κρατική βία και καταστολή δεν πρέπει να φοβίσει κανέναν. Μπορούμε να την τσακίσουμε όπως πέρσι τον Φλεβάρη στο μπλόκο της Νίκαιας, μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική της που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, από την ενωμένη πάλη εργατών, μικρών αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας και γυναικών.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών, οι οποίες έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες χιλιάδες μικροί αγρότες, δίπλα στους 1,5 εκατομμύριο άνεργους εργάτες.

Όπως χτυπιέται άγρια η εργατική τάξη από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα ταξικά μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χτυπιέται και η φτωχή αγροτιά. Με τα άγρια χαράτσια για τα σπίτια, τους δυσβάσταχτους φόρους σε εισόδημα και χωράφια, με την μείωση των μισθών των εργαζομένων και την μείωση των τιμών παραγωγού στους αγροτοκτηνοτρόφους, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι.

Με το ακριβό πετρέλαιο αγροτικής κίνησης και θέρμανσης για τα λαικά νοικοκυριά, με το πετσόκομμα των συντάξεων (ΟΓΑ,ΙΚΑ, κλπ) και την κατάργηση των δώρων, τις μεγάλες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, μειώνεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσει σημαντικό τμήμα τους στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα, το οποίο θα φέρει και άλλες απολύσεις εργατών στους τομείς που μεταποιούν ή εμπορεύονται τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν στον ΟΓΑ, όπως και πολλοί εργάτες ή άνεργοι.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας την διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Την ώρα που οι μικροί αγρότες-κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς, οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες  αγοράζουμε όλο και πιο ακριβά τα προϊόντα.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Επομένως ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το “όλοι για έναν και ένας για όλους” ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα. Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να στηρίξουν πολύμορφα τον αγώνα των αγροτών.

Μπορούμε με την συμμαχία μας και τον αγώνα μας, να φρενάρουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.