ΈΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΕ «ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ»

Η πρώτη έκθεση της ΕΕ για τη διαφθορά. Τη  χειρότερη επίδοση στην ΕΕ έχει η Ελλάδα

Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ένωση. Επηρεάζει και τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοστίζει στις οικονομίες τους περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο…

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση της ΕΕ για τη διαφθορά, και δημοσιεύθηκε  τη Δευτέρα από τη Σεσίλια Μάλμστρομ, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Μάλμστρομ είπε σε δήλωσή της ότι «η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και το αποτέλεσμα του νόμου, βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και στερεί από τα κράτη τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα. Τα κράτη μέλη έχουν κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά η σημερινή έκθεση δείχνει ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη.»

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία πιστεύουν  ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη και, μεταξύ των επιχειρήσεων, είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να πετύχει κάποιος είναι οι πολιτικές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα  με την έκθεση η διαφθορά θεωρείται σπάνια στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ έχει η Ελλάδα. Η Δανία θεωρήθηκε ως η λιγότερο διεφθαρμένη.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, πλήττονται περισσότερο. Σχεδόν οκτώ στους δέκα από τους ερωτηθέντες παραπονέθηκαν για τη διαφθορά.

Συνολικά, το 43% των εταιρειών θεωρεί τη διαφθορά πρόβλημα. Το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι σχεδόν ισοδύναμο με το μέγεθος της οικονομίας της Ρουμανίας.

Η διαφθορά είναι κοινός τόπος

Οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων και της πολιτικής οδηγούν στη διαφθορά.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τόσο πολύ οι μικρές δωροδοκίες στο σύνολό τους,” δήλωσε στο Reuters ο Carl Dolan της Διεθνούς Διαφάνειας, «Είναι οι δεσμοί μεταξύ της πολιτικής τάξης και της βιομηχανίας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ