ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

επιχειρΑνύπαρκτοι είναι οι νέοι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την ανεργία των νέων, σημείωσε ότι το διαδίκτυο είναι ευκαιρία νέας επιχειρηματικότητας, αφού πλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 νέες ελληνικές επιχειρήσεις το έχουν ως κύριο συστατικό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Ο ίδιος τόνισε ότι για το ελληνικό εμπόριο, το οποίο για δεκαετίες δεχόταν αλλεπάλληλα κύματα νέων απασχολουμένων, η προώθηση άμεσων παρεμβάσεων αντιστροφής της αρνητικής πορείας που έχει λάβει η απασχόληση των νέων είναι βασική προτεραιότητα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε στοιχεία για την απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου. «Το 2008 σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας μεγάλης περιόδου σταθερής και ταχείας αύξησης της απασχόλησης στο εμπόριο και την απαρχή μιας περιόδου συρρίκνωσης. Το 2013 η απασχόληση στο εμπόριο έφτασε στα επίπεδα του 1997, με απώλειες 176.400 καθαρών θέσεων εργασίας ή αλλιώς το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρά τη σημαντική μείωση στο επίπεδο απασχόλησης, το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο κλάδο απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας. Το 2013 συγκέντρωνε το 18,1% της συνολικής και το 20,9% της μη αγροτικής απασχόλησης , μια κατάσταση ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με το 2012 (17,9%). Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, καταδεικνύει και τη δυναμική του κλάδου μας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας μας», ανέφερε.

«Ως προς τη νεανική απασχόληση ένας στους 4 νέους, κάτω των 25 ετών, που εργάζονται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε και διατηρούμε την ικανότητα προσέλκυσης νεανικού εργατικού δυναμικού», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.

Παραταύτα, συμπλήρωσε, το μερίδιο των νέων κάτω των 30 ετών στη συνολική απασχόληση του εμπορίου μειώνεται από 21,9% το 2008 σε 16,0% το 2013. Ουσιαστικά, κατά την περίοδο 2008-2013 η μέση μεταβολή της συνολικής νεανικής απασχόλησης (μέσος όρος της μείωσης) στο εμπόριο κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 50%, ενώ η ετήσια μέση μεταβολή (συρρίκνωση) 2013/2012 της συνολικής απασχόλησης, κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 17-18%. Την ίδια στιγμή η απώλειες θέσεων επιχειρηματιών εντοπίζονται σε ηλικίες κάτω των 40 και καταγράφονται σχεδόν ανύπαρκτες ροές νέων επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά.

«Υπ’ αυτήν την έννοια, για το κλάδο εμπορίου, η κατεύθυνση των οικείων πολιτικών θα πρέπει να είναι τριπλή: ανάσχεση της αρνητικής πορείας της απασχόλησης, παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση νέων επιχειρηματιών, αξιοποίηση του υπαρκτού δυναμισμού του κλάδου σε αυτές τις ηλικίες» όπως ανέφερε.

Τέλος σημείωσε, όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για τη βελτίωση της κατάστασης.

taxheaven.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ