ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η 4.600 ΕΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ

Μια κλιμακωτή πυραμίδα, μερικές δεκαετίες παλαιότερη από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (το παλαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου), έχει αποκαλυφθεί από τους αρχαιολόγους στη νότια Αίγυπτο…

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη της πυραμίδας, παρέμενε θαμμένη κάτω από ένα παχύ στρώμα άμμου, έως ότου μια ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησαν ανασκαφικές εργασίες το 2010, σύμφωνα με το LiveScience.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Gregory Marouard, επιστημονικό συνεργάτη του Oriental Institute του Πανεπιστήμιου του Σικάγου, παρουσίασε πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα των ανασκαφών της σε ένα συμπόσιο για τη Μελέτη των Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο.

Η κλιμακωτή πυραμίδα, η οποία χτίστηκε 4600 χρόνια πριν, είχε 13 μέτρα ύψος, ενώ τώρα έχει απομείνει το ένα τρίτο περίπου, καθώς τα κομμάτια από τα οποία κατασκευάστηκε έχουν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ύπαρξής της.

Είναι μία από τις επτά λεγόμενες «επαρχιακές» πυραμίδες που χτίστηκαν σε όλη την κεντρική και νότια Αίγυπτο, είτε από τον Φαραώ Huni (βασιλεία: 2635-2610 π.Χ.) ή Snefru (βασιλεία: 2610-2590 π.Χ.). Αυτές δεν έχουν εσωτερικούς θαλάμους και δεν προορίζονταν για τάφοι. Στην πραγματικότητα ο σκοπός των κατασκευών αυτών παραμένει ένα μυστήριο. Η πιο πιθανή εξήγηση μέχρι στιγμής είναι ότι χρησιμοποιούνταν ως συμβολικά μνημεία διάσπαρτα σε όλη την Αίγυπτο ως επιβεβαίωση των θείων δυνάμεων των Φαραώ».

Η πυραμίδα υποτίθεται ότι εγκαταλείφθηκε περίπου την ίδια ώρα με τη Μεγάλη Πυραμίδας της Γκίζας που ξεκίνησε επί Φαραώ Χέοπα. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η δημιουργία ενός από τα αρχαία θαύματα οδήγησε στην παραμέληση όλων των μικρότερων πυραμίδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ