ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ O ΔΡΟΜΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ – ΛΟΓΓΑΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ1Δημοπρατείται τις επόμενες μέρες η κατασκευή του δρόμου Βερδικούσια – Λογγά προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ μετά από σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη η έγκριση δημοπράτησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Κατασκευή τμήματος της επαρχιακής οδού 19 από Βερδικούσια μέχρι όρια Π.Ε. Λάρισας (προς Λογγά)», προϋπολογισμού 7.800.000,00 € (με ΦΠΑ).

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο για τις Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του δρόμου Λογγά – Βερδικούσιας, 7,5 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Συντομεύει και στηρίζει την επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και όχι μόνο. Είναι έργο τουριστικό, γιατί ενώνει τα Μετέωρα με τον Όλυμπο. Είναι περιβαλλοντικό, διότι δημιουργεί συνθήκες δασοπροστασίας του τοπικού περιβάλλοντος, το οποίο σε εκείνη την περιοχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δημιουργεί ακόμη συνθήκες ασφάλειας και καλύτερης μετακίνησης των κτηνοτρόφων μας και των αγροτών μας. Παράλληλα διαχέει κοινοτικούς πόρους στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά διασφαλίζει και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Με την υλοποίηση της πράξης ολοκληρώνεται η οδός που συνδέει τους οικισμούς της Βερδικούσιας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Λογγά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το οδικό τμήμα που θα κατασκευαστεί αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού 19 «Ελασσόνα – Αγιονέρι προς Κονισκόν και Καλαμπάκα από 6ο χλμ. Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης και δι Αγιονερίου και Κονιατσής». Με προηγούμενη εργολαβία εκτελέστηκαν τα 2.300μ. της οδού, ενώ με το παρόν έργο βελτιώνεται – κατασκευάζεται  και ασφαλτοστρώνεται το τμήμα της οδού που ξεκινάει από τη Χ.Θ. 2+300 (αρχή μέτρησης η διασταύρωση στη Βερδικούσια) και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+552 (αυχένας) με συνολικό μήκος 7.250 μ.

Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 6,50/8,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 6,50 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 0,75 μέτρων) και τάφρο μεταβλητού πάχους από 1 έως 2 μέτρα. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες οδοστρωσίας, κατασκευής τεχνικών έργων και ασφαλτικών, σήμανσης, ασφάλειας.

Με το έργο αυτό, καθίσταται εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος του νομού Λάρισας με τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές του Νομού Τρικάλων (Μετέωρα). Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του νομού Λάρισας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του γειτονικού νομού, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους. Παράλληλα, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού.  Εξυπηρετείται δε, η ασφαλής διακίνηση προσώπων και η μεταφορά ζώων και κτηνοτροφικών- αγροτικών προϊόντων, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως. Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ορεινές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

Εντός των επόμενων ημερών επίκειται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι ο δικαιούχος και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 27/12/2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση μέσα στο 2015.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ