ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑς

teeΤο ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας καλεί σε πρώτη συνάντηση τους μηχανικούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στα Ειδικά Μητρώα Επιστημόνων Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσοι τυχόν δεν έχουν υποβάλλει ακόμη δήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να το πράξουν και στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ώρα 8 μμ στα γραφεία του ΤΕΕ στη Λάρισα.

Το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συμβολής του στη σύνταξη ενός άρτιου και αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας και προκειμένου να αποστείλει κατάλογο μελών του, υλοποιεί την πρόταση που είχε καταθέσει μετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή Διαπεριφερειακή Άσκησης Λειτουργίας Σχεδίου Διαχείρισης της κρίσης φαινομένων από φυσικούς κινδύνους. Συγκεκριμένα, υλοποιεί το τμήμα σύνταξης «Ειδικών Μητρώων Επιστημόνων» ανά ειδικότητα, οι οποίοι και, θα ενταχθούν στο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα μέλη των Μητρώων αυτών, θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη βασική επιστημονική ειδικότητα και, στη συνέχεια, να τους δοθεί μέσω ειδικής διαρκούς εκπαίδευσης (παρεχόμενης και επιδοτούμενης από την Πολιτεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ) οι απαραίτητες πρόσθετες και, επικαιροποιημένες γνώσεις. Ο ρόλος των μελών των Μητρώων αυτών, θα είναι:

Πριν την εκδήλωση του φυσικού φαινομένου, να μετέχουν σε πρωτοβουλίες πρόληψης, πχ προετοιμασία και έλεγχο των υποδομών υποδοχής πληθυσμού, Γενική ενημέρωση πολιτών,  ειδική ενημέρωση & εκπαίδευση των ομάδων πολιτών που κινούνται μαζικά σε δημόσιους χώρους ( σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες) και σύνταξη σχεδίου κινήσεων και ενεργειών κατά τη διάρκεια του φαινομένου αλλά  και στις πρώτες ώρες μετά, από τους εμπλεκόμενους, ασκήσεις ετοιμότητας, δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών & Δεδομένων σχετικά με το φαινόμενο κλπ.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του φυσικού φαινομένου, χωροταξικά και σε πρώτο χρόνο, να ανταποκριθούν και να κινηθούν βάση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Τα Ειδικά Μητρώα είναι:

– «Ειδικό Μητρώο διπλ. Πολιτικών Μηχανικών», για την παροχή τεχνικών οδηγιών στην προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από την ΕΜΑΚ, την  απογραφή και τον χαρακτηρισμό των κτιρίων, την απόδοση των πρώτων τεχνικών οδηγιών και για την μετέπειτα εκπόνηση μελετών αποκατάσταση των ζημιών όπου είναι δυνατόν, με ενίσχυση και επισκευή.

– «Ειδικό Μητρώο διπλ. Μηχανολόγων & Ηλεκτρολόγων Μηχανικών»,

την παροχή τεχνικών οδηγιών και την υποβοήθηση της Π.Υ. σε θέματα απεγκλωβισμού από μηχανολογικές εγκαταστάσεις -σημαντικό σε άμεσο χρόνο μετά την εκδήλωση του φαινομένου και στη μετέπειτα φάση των μετασεισμών.

-«Ειδικό Μητρώο διπλ. Χημικών Μηχανικών» για την παροχή άμεσης εκτίμησης και τεχνικών οδηγιών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω του σεισμού, πχ αστοχία δεξαμενών καυσίμων, αγωγών λυμάτων και, Φυσικού Αερίου.

*Σημειώνεται ότι ειδικά οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επιλέγοντας οι ίδιοι την βασική ειδικότητα που επιθυμούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ