Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ημερίδα-ΑκροατήριοΜάξιμος ΧαιρετισμόςΣτην εξάλειψη του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και την ορθολογική χρήση τους στοχεύει η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας με θέμα:

«Ηλεκτρονική καταγραφή λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων – Η φυτοπροστασία γυρίζει σελίδα», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων είναι προαπαιτούμενο για:

– τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων και τη στήριξη των εξαγωγών,

– την ασφάλεια των τροφίμων και άρα την προστασία της υγείας του καταναλωτή και

– την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης υπογράμμισε ότι με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων «το ΥπΑΑΤ αποκτά ένα βασικό εργαλείο ιχνηλασιμότητας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων», καθώς «με το νέο σύστημα κάθε κατάστημα πώλησης γεωργικών φαρμάκων καταγράφει κάθε πώληση που πραγματοποιεί». Με την ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά, επίσημα, αναλυτικά και σοβαρά στοιχεία σχετικά με το:

– πόσα και ποια γεωργικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ανά καλλιέργεια,

– πόσο επηρεάζουν το κόστος παραγωγής,

– που υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων και

– ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε.

Ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το νέο εργαλείο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες, θα συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης παράνομων γεωργικών σκευασμάτων. Ο αγρότης, πλέον, με τα βιβλία, θα έχει κίνητρο να δηλώνει στα έξοδα τα παραστατικά αγοράς φυτοφαρμάκων, προκειμένου αυτά να αφαιρεθούν από τα έσοδα και να φορολογηθεί για τα καθαρά κέρδη».

Επιπροσθέτως για το θέμα της αλλαγής φορολόγησης των αγροτών, ο κ. Χαρακόπουλος είπε: «θέλω να πιστεύω ότι οι αναμενόμενες διευκρινήσεις από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, θα δώσουν τις δέουσες απαντήσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «με την ηλεκτρονική καταγραφή δημιουργείται μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία υποστηρίζεται και από τους επιτόπιους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Βάζουμε πλέον ένα φραγμό στο λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων».

Τέλος, κάλεσε τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του συστήματος, για το οποίο, να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις από τις πρώτες ημέρες της υποχρεωτικής εφαρμογής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ