ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ Ο Θ. ΨΥΡΡΑΣ

ΨΥΡ (Αντιγραφή)Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Λάρισας, κ. Θωμάς Ψύρρας, επισκέφτηκε τα ΤΕΙ Λάρισας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιδρύματος, κ. Παναγιώτη Γούλα. Ο κ. Γούλας ενημέρωσε τον βουλευτή για την κατάσταση του ιδρύματος που αντιμετωπίζει πλήθος από προβλήματα

τα οποία δεν δημιουργούνται από εγγενείς αδυναμίες όσο από την ελλιπή χρηματοδότηση και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρεμβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος των ΤΕΙ Θεσσαλίας επεσήμανε ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση λόγω της έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ενώ υπάρχουν κάποια χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, εντούτοις τα τμήματα στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα που διατάχθηκαν με το σχέδιο Αθηνά παραμένουν ακόμη και σήμερα χωρίς προσωπικό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό το ίδρυμα να επιτελέσει απρόσκοπτα τον εκπαιδευτικό του ρόλο και επομένως ταλαιπωρούνται το προσωπικό, οι φοιτητές, αλλά και οι γονείς που ξοδεύουν για ένα χαμένο εξάμηνο σε συνθήκες κρίσης.

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε να πληροφορηθεί για το κτηριολογικό πρόγραμμα του ΤΕΙ Θεσσαλίας που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού, αλλά έως τώρα δεν έχει υπογραφεί και υποσχέθηκε να προβεί σε προσωπική παράσταση στον Υπουργό, ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της σίτισης των φοιτητών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε από 4000 σε 2500 εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης και τόνισε ότι το ημερήσιο ποσό για τη σίτιση ανά φοιτητή είναι “αστείο” (1,80 ευρώ για τρία γεύματα ημερησίως!) και ότι ιδίως σε τέτοιες εποχές η σίτιση πρέπει να είναι μια “παροχή”, για να διευκολυνθεί η ελληνική οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της.

Τέλος, δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα των ΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων να αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.

ΣΤΗΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Λάρισας, κ. Θωμάς Ψύρρας, επισκέφτηκε την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας και συναντήθηκε με τον διευθυντή του ιδρύματος, κ. Χρήστο Βίλλη.

Ο κ. Βίλλης ενημέρωσε τον βουλευτή για την κατάσταση του ιδρύματος, την κατάσταση των κτηρίων και τα προβλήματα της εκπαίδευσης των οικότροφων μαθητών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

α) στην μακρόχρονη αποψίλωση της μεγάλης κτηματικής περιουσίας της σχολής (από τα 2500 στρέμματα του κληροδοτήματος Αβέρωφ, σήμερα απομένουν 600 στρέμματα τα οποία ίσως πρόκειται να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι να χαθεί ένας σημαντικός πόρος που τροφοδοτεί οικονομικά την εκπαίδευση των νέων αγροτών,

β) στην εγκατάλειψη από την πολιτεία της προσπάθειας να συντηρηθούν τα κτήρια της σχολής που από το 1923 έχουν κριθεί διατηρητέα,

γ) στην έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που εμποδίζει την αποδοτική λειτουργία των δύο σχολών που λειτουργούν (την αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας), οι οποίες φιλοξενούν 100 σπουδαστές.

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. τόνισε ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Γης στο ΥΠΑΑΤ δεν πρέπει να παραδώσει το εναπομείναν κληροδότημα στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί είναι παράτυπο και παράνομο. Επίσης, υποστήριξε ότι τα 600 στρέμματα της σχολής οφείλουν να οργανωθούν από το ΕΛΓΟ Δήμητρα, και ειδικότερα από το ΕΘΙΑΓΕ, σε ένα υποδειγματικό πειραματικό αγρόκτημα..

Όσον αφορά τη συντήρηση των κτηρίων της σχολής υπογράμμισε ότι η διατήρηση και αναπαλαίωσή τους πρέπει να γίνει υπόθεση όχι μόνο του κράτους, αλλά όλης της πόλης, γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας της. Το συνολικό συγκρότημα της Αβερωφείου, η σχολή με τους σπουδαστές της, ο περιβάλλον χώρος και η γειτνίαση με το ΤΕΙ πρέπει να ενταχθούν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση και να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης, τη στιγμή που διακηρύσσουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι το μόνο ορατό στοιχείο για ανάπτυξη, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τη σχολή. Οι μαθητές της που έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας πρέπει να βρίσκουν στη Λάρισα υψηλή εκπαίδευση και μόνιμο προσωπικό, ικανό να διδάξει τις τεχνικές παραγωγής που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ο τόπος του Μ. Καραγάτση και του συνταγματάρχη Λιάπκιν δεν πρέπει να ερημώσει. Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσε ήδη επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα της σχολής, ώστε να υποχρεωθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί  να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στη Βουλή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ