ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΣτην κατάργηση του δικαιώματος «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, προχωράει το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον καθορισμό των ημερομηνιών των αυτοδιοικητικών εκλογών,

το ΥΠΕΣ καταργεί τις διατάξεις των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μα τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, με την υπ αριθμ 460/2013 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ορίστηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις  δημοτικές εκλογές το έχουν μόνο οι  Έλληνες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ