ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

μακρΜε κυρώσεις απειλεί τους αρμοδίους των νοσοκομείων που ευθύνονται για τις αναξιοποίητες πιστώσεις, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις, στα ιδρύματα που διοικούν, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής. Σε επιστολή του προς τους διοικητές αναφέρει:

“Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει την πρώτιστη ευθύνη να ενισχύει με πιστώσεις τα Νοσοκομεία ευθύνης της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να τις διαχειρίζονται με την δέουσα ευαισθησία, αλλά και με τον πλέον επωφελή τρόπο για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το γεγονός του κλεισίματος της περασμένης οικονομικής χρονιάς με περίσσευμα 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ για τα Νοσοκομεία ευθύνης μας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται ελλείψεις ή προβλήματα σε ορισμένα από αυτά δεν γίνεται ανεκτό!

Και ενώ δεν αξιοποιήθηκαν καν οι εγκεκριμένες πιστώσεις, σας γνωρίζουμε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες, αδιαμεσολάβητα, και σε απευθείας επικοινωνία με την Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παραθέτοντας  λαθεμένες εκτιμήσεις στις απερχόμενες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ζητούσαν πρόσθετες πιστώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Διαμόρφωναν μάλιστα και ένα σκηνικό απογοήτευσης και πανικού γιατί δεν τους έφταναν δήθεν οι πιστώσεις για να παραγγείλουν φάρμακα!

Είτε είναι αδαείς, δεν γνωρίζουν, είτε για λόγους που μόνον εκείνοι γνωρίζουν, δυσχεραίνουν την προσπάθεια όλων των υπολοίπων.

Εμείς όμως δεν παίζουμε με την υγεία των ανθρώπων και την αξιοπρέπεια των ασθενών.

Επειδή πολλές φορές μέχρι σήμερα απευθυνθήκαμε με νουθεσίες, συμβουλές, προτροπές και δημοκρατικό διάλογο, διαπιστώνουμε ότι ορισμένες κρίσιμες στιγμές, αυτό εκλαμβάνεται ως αδυναμία, αντί να αποτελεί πηγή δημιουργίας και αποτελεσματικότητας.

Και επειδή εγκαίρως, δύο μήνες πριν κλείσει η προηγούμενη χρονιά εκτιμήσαμε ορθότατα ότι θα έχουμε περίσσευμα πιστώσεων, ζητήσαμε από όλα τα Ιδρύματα μας να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες, πριν το όποιο περίσσευμα –εάν και εφόσον- απομείνει, μεταφερθεί σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Έχουν δίκαιο οι πολίτες να απορούν πώς ενώ περισσεύουν πιστώσεις, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν ελλείψεις!

Κυρίες και κύριοι Διοικητές, παρότι προσφάτως αναλάβατε την Διοίκηση των Νοσοκομείων που σας εμπιστεύτηκε η Πολιτεία, παρακαλούμε να αναζητηθούν σήμερα κιόλας ευθύνες, να επιβληθούν κυρώσεις και να ορισθούν αμέσως υπεύθυνοι, ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Είναι η τελευταία φορά που η Υγειονομική Περιφέρεια απολογείται για ευθύνες τρίτων, για την χαρακτηριστική αβελτηρία υπευθύνων που μάλλον έχουν συνηθίσει να εργάζονται με την μακαριότητα του παρελθόντος”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ