ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

fytof (Αντιγραφή)Το ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία,  αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των άδειων συσκευασιών των φυτοφαρμάκων τα στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοφαρμάκων κ. Μηνάς Πελεκάνος και Άρης Τσαουσάκης.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο  τον συντονισμό των ενεργειών των δήμων της Π.Ε.Λ καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την επίβλεψη της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, δεδομένου ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από το 2015 θα είναι υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – και σε εφαρμογή του Ν. 4036/2012 – για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων,  και ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες οξείες και χρόνιες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στους οργανισμούς μη στόχους και το περιβάλλον, καθώς επίσης και για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων φυτοπροστασίας χωρίς χημικά μέσα.

Σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Το ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι άπτεται της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, αυτό δημιουργεί πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι το 2015 οι αγρότες θα πρέπει να φροντίσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, διότι αν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξουν πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα οι ποινές που θα τους επιβληθούν, μπορεί να συνδεθούν με τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνουν. Ήδη εφαρμόσαμε στον δήμο Κιλελέρ πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τους αγρότες. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει σταδιακά να επεκταθεί σε όλους τους δήμους της ΠΕΛ και πρέπει οι δήμοι σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη τους και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕΛ, να ενημερώσουν τους αγρότες για να μπουν στη διαδικασία ώστε να αποκτήσουν και τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων».

Από την πλευρά του ο κ. Κομήτσας τόνισε: «Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων εφαρμόστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στον δήμο Κιλελέρ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ευελπιστούμε να «τρέξει» σε όλο το νομό Λάρισας σε συνεργασία με τους δήμους και  την εταιρία ανακύκλωσης που το διαχειρίζεται, δεδομένου ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη διασφάλιση της υγείας των αγροτών, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας θα ήθελα να ευχαριστήσω την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στο σύνολο των δήμων της ΠΕΛ».

Το παράδειγμα του δήμου Κιλελέρ

Στην προσπάθειά της  να προετοιμάσει έγκαιρα κι έγκυρα τους αγρότες, η  Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είχε προχωρήσει ήδη από πέρυσι στη διοργάνωση σχετικών ενημερωτικών συσκέψεων σε όλους τους δήμους της, ενώ το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2013 να εφαρμόζεται πιλοτικά στον δήμο Κιλελέρ.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η διερεύνηση των πλέον κατάλληλων μεθόδων για τη συλλογή των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων από το Δήμο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και το Σύλλογο Ιδιωτών Γεωπόνων του Νομού Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, με τελικό σκοπό την ανακύκλωση του πλαστικού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4036, ο οποίος ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ορθολογική χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων. Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα Νομοθεσία,  από το 2015 οι αγρότες οφείλουν να είναι συμβεβλημένοι σε πρόγραμμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών και να προσκομίζουν δικαιολογητικά και βεβαιώσεις συμμετοχής για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πολλαπλή συμμόρφωση.

Επισημαίνεται ότι πριν την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έγιναν εκπαιδεύσεις των παραγωγών του Δήμου από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας  σε συνεργασία και με την ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας.

Η συγκομιδή των χρησιμοποιημένων συσκευασιών έγινε στα 14 μεγαλύτερα από τα 52 χωριά του Δήμου Κιλελέρ, ένα τριήμερο στα τέλη Αυγούστου και ένα διήμερο τον Οκτώβριο. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά με διαδικασία ομαλή χωρίς προβλήματα και οι συσκευασίες που συγκεντρώθηκαν (περίπου 300 κιλά πλαστικών κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων) ήταν καθαρές και μπορούν να ανακυκλωθούν με ασφάλεια.

Στις 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ εκδήλωση για την απονομή των βεβαιώσεων στους αγρότες που συμμετείχαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών Πλαστικών Συσκευασιών Γεωργικών Φαρμάκων για το 2013.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 100 παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ και αρχιεργάτες του προγράμματος Δακοκτονίας που εφαρμόζεται από την Π.Ε. Λάρισας, οι οποίοι παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, μαζί με σετ μέσων προσωπικής προστασίας των ψεκαστών. Βραβεύτηκε επίσης το Δημοτικό Διαμέρισμα Χάλκης για τη μεγαλύτερη συμμετοχή παραγωγών στο πρόγραμμα.

Ο στόχος για το 2014 είναι η επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των αγροτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ