ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΠ

κκεΕρώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, με θέμα την επανατοποθέτηση των εργαζομένων όλων των ΤΑΣ και ΤΑΠ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης και Θανάσης Παφίλης. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013 καταργήθηκαν  από 11-10-2013 οι  εξειδικευμένες Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων όλης της χώρας  και οι Υπηρεσίες  αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΣ-ΤΑΠ). Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην περιφέρεια των οποίων είχαν την έδρα τους και το εξειδικευμένο προσωπικό τους τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε ελάχιστο διάστημα οι καταστροφικοί σεισμοί στη Κεφαλλονιά ήταν αρκετοί για να αναδείξουν εκτός από την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την τραγική γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.

Η προσπάθειά της κυβέρνησης να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό,  οδήγησε στην άρον-άρον επανατοποθέτηση του προσωπικού (152 υπαλλήλων) του ΤΑΣ Δυτικής Ελλάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Είναι αδιανόητο στην έκτη περισσότερο σεισμογενή χώρα του κόσμου, την κρίσιμη στιγμή να μην έχουμε  ένα μόνιμο κρατικό μηχανισμό πρόληψης, αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, να μην παίρνονται αποτελεσματικά μέτρα για τη ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων και επιπλέον να παραμένουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι των υπολοίπων Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των Τομέων Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

– Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε άμεσα να επανατοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ΤΑΣ και ΤΑΠ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα;

– Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση, οργάνωση και εξοπλισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ