Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που συνδέει το πάχος της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο με την ευφυΐα. Οι έφηβοι που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, έχουν λεπτότερο φλοιό στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο, κυρίως στο μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, και χειρότερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας…
Η μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου, δημοσιεύεται σήμερα στην Μοριακή Ψυχιατρική, και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από ορισμένες μορφές διανοητικής ανεπάρκειας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό φλοιό, το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι γνωστό ως «φαιά ουσία» και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντιληπτική συνειδητότητα, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνείδηση. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού, ή «πάχος της φαιάς ουσίας», στενά συσχετίζεται με τη διανοητική ικανότητα, εντούτοις δεν είχαν ακόμη ταυτοποιηθεί τα γονίδια.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσαν δείγματα DNA και μαγνητικές τομογραφίες από 1.583 υγιείς 14χρονους εφήβους. Οι έφηβοι επίσης υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων για να καθοριστεί η λεκτική και μη λεκτική νοημοσύνη τους.
Η Δρ Sylvane Desrivières, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King s College του Λονδίνου, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ευφυΐα επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες Το γονίδιο που εντοπίσαμε εξηγεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαφορών στη. διανοητική ικανότητα, έτσι με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε το «γονίδιο της ευφυΐας».
Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 54.000 γενετικές παραλλαγές που εμπλέκονται ενδεχομένως στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι έφηβοι που φέρουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου έχουν λεπτότερο φλοιό στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο, κυρίως στο μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, και χειρότερες επιδόσεις στα τεστ διανοητικής ικανότητας.
Η γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε στην παρούσα μελέτη εξηγεί μόνο ένα 0,5% της συνολικής διακύμανσης στην ευφυΐα. Ωστόσο, τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που διέπουν διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, ο αυτισμός, όπου η μειωμένη γνωστική ικανότητα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής.