ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

γελαληςΕρώτηση, σχετικά με τα εξοντωτικά πρόστιμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Στην ερώτηση αναφέρουν: «Οι επαγγελματίες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων διαμαρτύρονται για :

•           τα εξοντωτικά πρόστιμα του Ν.4174/2013(κώδικας φορολογικής διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013 και τα άρθρα 7 και 8 του Ν. 4224/2013 , οι οποίοι καθορίζουν από 01/01/2014 τα νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε όλους του φορολογούμενους.

•           και για την πρόβλεψη του άρθρου 2 του Ν. 4225/2013 με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, εργαζόμενου που έχει δηλωθεί κανονικά όμως στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα στην ήδη ευρισκόμενη υπό έκρηξη αγορά.

Τα τοπικά επιμελητήρια γίνονται καθημερινώς αποδέκτης διαμαρτυριών από επαγγελματίες και ΜμΕ επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων για τα πολύ υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται. Η επιβολή προστίμων θα έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας και πιθανόν αύξηση της φοροδιαφυγής.

Όσοι μικρομεσαίοι έχουν επιβιώσει από την μέχρι σήμερα κρίση και την ύφεση κινδυνεύουν από την χαριστική βολή της υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων. Τα μέτρα αυτά δεν χτυπούν την φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες αλλά εξοντώνουν τους τίμιους επαγγελματίες αφού δεν αναγνωρίζουν το ανθρώπινο λάθος. Δεν είναι δυνατόν  οι επαγγελματίες εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους να εξοντώνονται όταν μάλιστα λειτουργούν χωρίς δόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τις αντιθέσεις του για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την αρχή αλλά δεν εισακούστηκε. Η Συγκυβέρνηση τον έφερε προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς καμία διαβούλευση».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: «Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άμεση απόσυρση των απαράδεκτων προβλεπόμενων προστίμων όπως αυτά προβλέπονται στον Ν.4174/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013, των άρθρων 7 & 8 του Ν. 4224/2013, του άρθρου 2 του Ν. 4225/2013,  και στην καθιέρωση δίκαιων και λογικών προστίμων που θα επιφέρουν συνέπειες ανάλογες του μεγέθους της παράβασης και του μεγέθους της επιχείρησης; Θα εξετάσουν την κατάργηση των παραπάνω νόμων και την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με πρόστιμα δίκαια και αναλογικά;»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com