ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ ΜΑΡΑΝ ΑΘΑ

Καταχειροκροτήθηκαν στο “Μαξίμ” Γ. Κηλαϊδόνη και Θ. Ψύρρας

maran1Το ’’Μαράν Αθά’’ του τυρναβίτη συγγραφέα και βουλευτή Θωμά Ψύρρα παρουσιάστηκε σήμερα στον Τύρναβο στην κατάμεστη αίθουσα του “Μαξίμ”, που καταχειροκρότησε τόσο την ερμηνεύτρια Γιασεμί Κηλαϊδόνη όσο και τον συγγραφέα, προς τιμή του οποίου δόθηκε η σημερινή παράσταση.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών έδωσε υπόσταση σε όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του. Τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του. Σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθεί τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών και μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση. Ετσι του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ”Μαράν Αθά” θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και σήμερα καθήλωσε το κοινό και στον Τύρναβο. Τα κείμενα είναι γραμμένα σε μια ιδιότυπη γλώσσα, δομημένη από στοιχεία της ντοπιολαλιάς της Θεσσαλίας και της εκκλησιαστικής καθαρεύουσας με ένα ρυθμικό «γλυκύ» και «εύηχο» λόγο.

Το έργο ήταν σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com