ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΓΙΑΣ

ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΓΙΑΣΣτη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών του Δ.Δ. Δήμητρας προχωρούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αγιάς. Ειδικότερα υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή υπόγειων αγωγών μεταφοράς νερού και αντλητικών συγκροτημάτων στο αγρόκτημα Δήμητρας»

προϋπολογισμού 490.000 ευρώ, το οποίο υλοποιείται με πόρους του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ένα σπουδαίο έργο, ένα έργο άρδευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Δήμητρας, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ, μπαίνει στη φάση της κατασκευής. Πρόκειται για τέσσερα αντλητικά συγκροτήματα, ένα αντλιοστάσιο, από το οποίο θα φεύγουν κεντρικοί και περιφερειακοί αγωγοί μήκους περίπου 5.200 μέτρων, για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν καλύτερα, με περισσότερο και ποιοτικότερο νερό και με ευκολία τα χωράφια τους.

Είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο για τους ανθρώπους της υπαίθρου, το οποίο αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο της άρδευσης στην περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δημιουργεί αύξηση της παραγωγικότητας, μιας και η παραγωγή είναι το ζητούμενο, θέσεις εργασίες, αλλά ταυτόχρονα και χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία. Είναι ένα έργο το οποίο σχεδιάσαμε μαζί με το Δήμο Αγιάς και το δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και τον π. δήμαρχο Κυριάκο Πατσά και αυτό δείχνει το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας. Η συνεργασία και η συνέργεια φέρνουν πάντα θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι μόνο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Είναι ένα έργο το οποίο έρχεται να τονώσει την καλλιέργεια στην περιοχή, να δώσει την δυνατότητα στους αγρότες να αρδεύσουν τις εκτάσεις τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής και το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Αγοραστό.

Σταθερά εξάλλου είμαστε προσανατολισμένοι στο να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά το πρώην δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λακέρειας, που ετοίμασε και ενέταξε το συγκεκριμένο έργο, όπως και τον πρόεδρο και το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Δήμητρας, που συνέβαλαν τα μέγιστα, έτσι ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πάρουμε την χρηματοδότηση και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να υπογράψουμε σήμερα τη σύμβαση.

Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες τις Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την κα Γερακούδη για την γρήγορη εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων».

Το έργο αφορά στη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών του Δ.Δ. Δήμητρας με την αξιοποίηση του νερού που συλλέγεται στον τεχνητό ταμιευτήρα της Δήμητρας. Το νέο αρδευτικό δίκτυο θα αντικαταστήσει τους μεταλλικούς επιφανειακούς αγωγούς που τοποθετεί ο εκάστοτε γεωργός για να αρδεύσει τις καλλιέργειες του.

Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί αντλιοστάσιο άρδευσης που θα αντλεί νερό από τον Ταμιεύτηρα Δήμητρας του ΤΟΕΒ και δίκτυο μεταφοράς νερού το οποίο θα αποτελείται από κεντρικούς αγωγούς και αγωγούς διανομής στους οποίους θα τοποθετηθούν υδροληψίες αρδεύσεων τριών στομίων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμη ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος τους δημοτικού συμβουλίου Αγιάς κ. Γιάννης Αργυρούλης, ο πρώην δήμαρχος Λακέρειας και δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Κυριάκος Πατσάς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δήμητρας κ. Βασίλης Πλατής και ο ανάδοχος του έργου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά έργου:
Αντλιοστάσια
Θα τοποθετηθούν τέσσερα (4) αντλητικά συγκροτήματα αυτόματης αναρρόφησης παροχής 150m3/hr σε μανομετρικό ύψος 100 mΥΣ.
Για την τοποθέτηση των αντλιών και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων θα κατασκευαστούν 2 οικίσκοι αντλιοστασίων (ένας ανά δύο αντλητικά συγκροτήματα) διαστάσεων ΜxΠ = 3,0 m x 3,0m και ύψους 3m έκαστος.
Αγωγοί Αρδευτικού Δικτύου
Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν:
Κεντρικοί αγωγοί
Μήκος αγωγών    : 5.200 m
Διάμετρος αγωγών    : Φ200
Υλικό Κατασκευής    : Πολυαιθυλένιο (ΡΕ)
Πίεση λειτουργίας    : 10 atm
Αγωγοί Διανομής
Μήκος αγωγών    : 4.500 m
Διάμετρος αγωγών    : Φ125
Υλικό Κατασκευής    : Πολυαιθυλένιο (ΡΕ)
Πίεση λειτουργίας    : 10 atm
Στους αγωγούς διανομής θα τοποθετηθούν υδροληψίες άρδευσης τριών στομίων για  διευκόλυνση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι αγωγοί θα τοποθετηθούν κατά μήκος υφιστάμενων αγροτικών δρόμων.

Παραδοτέα

Τα παραδοτέα θα είναι:
Α. Δύο αντλιοστάσια με τα εξής χαρακτηριστικά:
Θα τοποθετηθούν τέσσερα (4) αντλητικά συγκροτήματα αυτόματης αναρρόφησης παροχής 150m3/hr σε μανομετρικό ύψος 100 mΥΣ. Για την τοποθέτηση των αντλιών και των απαραίτητων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, θα κατασκευαστούν 2 οικίσκοι αντλιοστασίων (ένας ανά δύο αντλητικά συγκροτήματα) διαστάσεων ΜxΠ = 3,0 m x 3,0m και ύψους 3m έκαστος
Β. 5200μ κεντρικό δικτύου άρδευσης, από  πλαστικούς σωλήνες από σκληρό PVC ονομαστικής πίεσης 10 atm και ονομαστικής διαμέτρου D200mm και 4500μ αγωγοί διανομής από  πλαστικούς σωλήνες από σκληρό PVC ονομαστικής πίεσης 10 atm και ονομαστικής διαμέτρου D125mm με τις θέσεις των υδροληψιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ