ΔΙΕΥΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ-ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣΔημοπρατείται τις επόμενες μέρες ένα έργο που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της Μελιβοίας μετά από σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.. Ειδικότερα πρόκειται για το έργο «Διευθέτηση Χειμαρρώδων Ρεμάτων Μελιβοίας: από θέση “Καραμάνη” μέχρι θέση “Τσαλαβούρα”», προϋπολογισμού 190.000,00 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σε μια εποχή που τα έντονα και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, προσπαθούμε να θωρακίσουμε τους οικισμούς της Θεσσαλίας. Η υλοποίηση του έργου αυτού, στοχεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία της Μελιβοίας από συχνά φαινόμενα υπερχείλισης των ρεμάτων, που εμφανίζονται μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Με έργα όπως αυτό προστατεύουμε το περιβάλλον, την περιουσία των ανθρώπων και τον ίδιο τον άνθρωπο. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και προσφέρουν ασφάλεια στην καθημερινότητα τους».

Οι εργασίες αφορούν την  κατασκευή τεχνικών έργων για τη διευθέτηση του τμήματος του ρέματος από τη θέση “Καραμάνη” μέχρι τη θέση “Τσαλαβούρα” συνολικού μήκους 193 μέτρων, το οποίο συμβάλλει στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου Μελιβοίας, με σκοπό την προστασία τμημάτων του οικισμού της Μελιβοίας από φαινόμενα πλημμύρας. Η διευθέτηση ξεκινά από τον ασφαλτόδρομο που κινείται στο όριο του οικισμού και τέμνει το ρέμα. Από το σημείο αυτό το έργο ανέρχεται προς τα ανάντη. Εξαιτίας της πολύ μεγάλης κλίσης διαμορφώνονται συνεχείς καταβαθμοί μέγιστου ύψους 1,0 μ. Ανά διαστήματα διαμορφώνονται τοιχώματα αγκύρωσης στο έδαφος βάθους 1,50 μ. Η διαμόρφωση του ρέματος χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το πρώτο τμήμα, μήκους 85 μέτρων,  διαμορφώνεται με ανοικτή ορθογωνική διατομή 1,80 Χ 1,10 μ. ενώ το δεύτερο τμήμα, μήκους 108 μέτρων, διαμορφώνεται με κλειστή διατομή 1,00 Χ 1,50 μ.

Με την ολοκλήρωση του έργου υποστηρίζεται η  αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού της Μελιβοίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007 – 2013». Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Αγιάς, δικαιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com