ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Διακήρυξη του Περιφερειακού Σχήματος “Οικολογική Θεσσαλία” (Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση)

πουτσιακΕμείς οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, μέλη και φίλοι των Οικολόγων Πράσινων και άνθρωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, διατυπώνουμε την πρότασή μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τη Θεσσαλική ύπαιθρο, σε μια κρίσιμη, για το μέλλον της περιοχής και της χώρας μας, συγκυρία. Όλοι μας βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει.

Πιστεύουμε ότι, με τη στήριξη των πολιτών και την δική τους συμβολή, θα αναλάβουμε ουσιαστικό ρόλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με δυναμικό τρόπο, ουσιαστικές παρεμβάσεις και λύσεις, που ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες και στα πραγματικά προβλήματα των Θεσσαλών πολιτών, θα γίνουμε φορείς αυτής της αλλαγής.

Οι εκλογές, για την ανάδειξη του Περιφερειάρχη και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούνται εν μέσω της πιο σκληρής οικονομικής δοκιμασίας, η οποία είναι ταυτόχρονα ανθρωπιστική, περιβαλλοντική, κρίση θεσμών και δημοκρατίας, δικαιωμάτων, πολιτισμού και αξιών. Μια κρίση, που δοκιμάζει τη μεγάλη μάζα των πολιτών της Θεσσαλίας και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Μεγάλο μέρος των αιρετών της Αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στην ιδιαίτερα σημαντική αποστολή της Αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να αποτελεί ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής και του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει έναν περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των  πολιτών και στην προώθηση ορθών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ώστε να αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία, να ενεργοποιήσει, αλλά και να εμπνεύσει πρωτοβουλίες, που δεν εξαρτώνται κατ’ανάγκη από υλικούς πόρους, αλλά μπορούν να βασίζονται σε έξυπνες και  καινοτόμες ιδέες και προτάσεις

Η σημερινή  Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από ένα ποσοστό ανεργίας από  τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έχει αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παρουσιάζει κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στην καθημερινότητα των πολιτών της και πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων, που συμβάλλουν  στη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής κατρακύλας, αγκιστρωμένοι ακόμη σε λογικές και πρακτικές οι οποίες έχουν καταρρεύσει.

Σε μια τέτοια μίζερη και καταθλιπτική εικόνα, απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, εμείς προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον, όχι με λόγια για να πείσουμε τους ψηφοφόρους, αλλά σαν ένα συμβόλαιο τιμής, από κοινού με τους πολίτες της Θεσσαλίας, για μια άλλη νέα πρόταση, που θα καθορίσει το μέλλον, την ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας,  για τον τόπο μας, για το κοινό μας μέλλον.

Είμαστε Υπεύθυνοι Πολίτες, θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια βιώσιμη, ζωντανή Θεσσαλική ύπαιθρο. Αγωνιζόμαστε για ένα αύριο, που δεν θα θυμίζει το χθες της επίπλαστης ευμάρειας, της ιδιώτευσης, της αναπτυξιακής φούσκας που χρεοκόπησε την περιοχή μας, αλλά  θα βασίζεται στην αρχή της αειφορίας, η οποία θα προσδιορίζει κάθε πολιτική απόφαση και κυρίως το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας και βάζοντας  στο επίκεντρο τις αρχές της πολιτικής  και κοινωνικής οικολογίας, αλλά και  πολιτικές  για την απασχόληση, την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την τοπική οικονομία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική οικονομία και την τοπική υγιή επιχειρηματικότητα.

Μας ενώνει η πίστη πως το ακολουθούμενο πρότυπο ανάπτυξης της πολιτικής, που μας οδήγησε εδώ, οδηγεί σε αδιέξοδο, σε ένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικο μέλλον και μας βουλιάζει σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση. Οι πρακτικές, που χρησιμοποιεί, αναπαράγουν το πελατειακό, ψηφοθηρικό σύστημα, σπαταλώντας τους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους και υπονομεύοντας την ευημερία των επόμενων γενεών.

Μας ενώνει η πίστη πως το πρότυπο ανάπτυξης, που ακολούθησε η πολιτική μέχρι σήμερα, μας οδήγησε σε αδιέξοδα, σε ένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικο μέλλον και μας βουλιάζει σε μια ακόμη βαθύτερη κρίση. Οι πρακτικές, που χρησιμοποιεί, αναπαράγουν το πελατειακό, ψηφοθηρικό σύστημα, σπαταλώντας τους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους και υπονομεύοντας την ευημερία των επόμενων γενεών.

Θεωρούμε πως όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και μπορούν να αλλάξουν μόνο με τη συμμετοχή μας, με την αλλαγή πολιτικών, την αλλαγή προτύπου. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Θεωρούμε πως η σημερινή κρίση μπορεί να γίνει αφορμή γι αυτή την αλλαγή. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε στροφή προς την βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδο.

Η Θεσσαλία είναι αυτή των ξακουστών ορεινών όγκων, του βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος και πόλεων, της αξιόλογης νησιωτικής ζώνης, του πολιτισμικού, πολιτιστικού και τουριστικού  αποθέματος, του πλούτου της διασπορά της, της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, των συνεργασιών και της εταιρικότητας, των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών, η Θεσσαλία όλων μας.

Είμαστε εδώ επειδή θέλουμε να γίνουμε φορείς της αλλαγής, να προωθήσουμε πράσινες/οικολογικές κοινωνικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τόσο τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος όσο και αυτά που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια,  εξαιτίας των άστοχων και επικίνδυνων πολιτικών και να προωθήσουμε διαδικασίες, που διασφαλίζουν την δίκαιη αναδιανομή του Θεσσαλικού πλούτου.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε μια ηχηρή πράσινη φωνή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα προάγει τις ιδέες της οικολογίας και της αλληλεγγύης για μια βιώσιμη διέξοδο από τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά αδιέξοδα.

Στηρίζουμε τη στροφή σε μια άλλη οικονομία, που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες παραγωγικές πηγές με σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με σύνεση και κοινωνικό έλεγχο και η οποία υιοθετεί μια νέα ενεργειακή πρόταση, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύουμε στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων  και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων στη σημερινή κρίση. Η ενδυνάμωση αυτού του τρίτου μοντέλου οικονομίας, ανάμεσα στον κρατισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις, εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, συμβάλλει στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, στην κοινωνικοποίηση των συλλογικών αγαθών και στη δίκαιη αναδιανομή του Θεσσαλικού πλούτου. Η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα μπορεί να μας δείξει το δρόμο για μια νέα οικονομία, για μια νέα Θεσσαλία, για τη Θεσσαλία των εργαζομένων και όχι των ανέργων.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν παραβλέπουμε το ρόλο της συμβατικής επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων που πραγματοποιούνται με την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην εργασία στη Θεσσαλία. Μια Θεσσαλία που θα  χαρακτηρίζεται από απόλυτη προσβασιμότητα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με προστασία και υποστήριξη των αδυνάτων.

Θέλουμε μια Θεσσαλία που να βάζει τη νεολαία στο προσκήνιο. Νεολαία η οποία θα υποβοηθηθεί και θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει και να αναπτύξει όλη την ενεργητικότητά της.

Θέλουμε μια Θεσσαλία, που θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει πλήρως την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά και πλούτο της και θα βασιστεί στο πολιτιστικό της δυναμικό, ενεργοποιώντας το.

Διατυπώνουμε ένα σύγχρονο όραμα ευημερίας, που στηρίζεται στη συλλογικότητα, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αλληλέγγυα κοινωνική συνοχή ως απάντηση στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.

Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλίας να συνυπογράψουν την διακήρυξη μας και να συμμετάσχουν για να κάνουμε μαζί πράξη το όραμά μας για μια οικολογική και αλληλέγγυα παρέμβαση στην Θεσσαλία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ