Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΡΥΑ – ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ

Δήλωση του πρώην κοινοτάρχη Αντώνη Δάσσιου με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν από Κ. Αγοραστό και Γ. Πασχόπουλο

δασσιος“Νομίζω ότι δεν διαβάζω καλά.Τόσο οι δηλώσεις του Δημάρχου Ελασόνας όσο και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την υδρευτική πραγματικότητα της περιοχής μας. Δεν καταλογίζω βέβαια σε κανένα καμία απολύτως σκοπιμότητα αλλά ενδεχομένως να μην έχουν πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση.

Χαίρομαι βέβαια όταν βλέπω να υλοποιούνται έργα στην περιοχή μας. Δεν μπορεί όμως κανείς να διαγράψει τα γεγονότα και την ιστορική πραγματικότητα. Διαβάζω για πεπαλαιωμένα υδρευτικά δικτυα τα οποία δημιουργούν έντονο υδρευτικό πρόβλημα..

Ως κάποτε καθ’ύλην αρμόδιος επιτρέψτε με να διαφωνήσω και να παραθέσω πραγματικά γεγονότα τα οποία δεν επιδέχονται καμιά απολύτως αμφισβήτηση. Είναι εδώ και μιλούν από μόνα τους. Τα πεπαλαιωμένα υδρευτικά δίκτυα στους οικισμούς Καρυάς και Συκαμινέας αποτελούν ήδη παρελθόν από το έτος 2003.

Τότε η Κοινότητα Καρυάς με ένα τεράστιο έργο (ασύλληπτο για τα μέχρι τότε τοπικά δεδομένα τόσο σε έμπνευση ,όσο και σε οικονομικό μέγεθος και σε εύρος εργασιών) χρηματοδοτούμενο με πόρους του Ειδικού Προγράμματος της Τοπκής Αυτοδιοίκησης Ε.Π.Τ.Α προχώρησε στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων των οικισμών της Καρυάς και της Συκαμινέας και συγκεκριμένα:

-Αντικατατάσταση 15.000 μέτρων παλαιού αμιαντοσωληνικού δικτύου με πλαστικούς σωλήνες και στα δύο χωριά.

-Κατασκευή μιας νέας σύγχρονης δεξαμενής στην Καρυά συνολικής χωρητικότητας 320 κυβικών μέτρων.

-Κατασκευή επίσης μιας νέας δεξαμενής στην Συκαμινέα συνολικής χωρητικότητας 110 κυβικών μέτρων.

-Ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης στην θέση «ΑΝΑΛΗΨΗ» στην Καρυά και κατασκευή καταθληπτικού αγωγού πρός την νέα δεξαμενή .

-Επέκταση ηλεκτρικού δικτύου για την ηλεκτροδότηση της παραπάνω γεώτρησης -Ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης στην θέση «ΡΙΖΑ» στην Καρυά η οποία βρίσκεται σε εφεδρική ετοιμότητα.

-Κατασκευή καταθληπτικού αγωγού από το αντλιοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της Καρυάς με την νέα κεντρική δεξαμενή του χωριού για την αντιμετώπιση των έντονων υδρευτικών προβλημάτων ιδιάιτερα κατά τους θερινούς μήνες.

-Εγκατάσταση υπερσύγχρονων συστημάτων χλωρίωσης στις δύο νέες δεξαμενές (Καρυά και Συκαμινέα)

-Αντικατάσταση όλων ανεξαιρέτως των υδρομετρητών σε Καρυά και Συκαμινέα

-Επέκταση του υδρευτικού δικτύου της Καρυάς μέχρι την θέση «ΔΡΑΓΑΣΙΑ»

-Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου αμιαντοσωληνικού δικτύου μήκους 8 χιλιομέτρων από την δεξαμενή στην θέση «ΣΑΪΝΙ» προς την Καρυά και σύνδεσή του με το κεντρικό δίκτυο της Καρυάς με σκοπό την αλληλοενίσχυση του ενός από το άλλο.Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίσαμε την συνεχή υδροδότηση των ποιμνιοστασιών όσο και την υδροδότηση των παραθεριστικών κατοικιών που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου Καρυάς- Καλλιπεύκης. -Κατασκευή νέας δεξαμενής στην θέση «ΣΑΪΝΙ» με πόρους του προγράμματος της βελτίωσης των βοσκοτόπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας συνολικής χωρητικότητας 80 κυβικών μέτρων.

-Μακροχρόνια συνεργασία με ειδικό κέντρο ποιοτικού ελέγχου της Θεσσαλονίκης για την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού της περιοχής μας. Μέσα από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώσαμε έντρομοι το 2009 την ύπαρξη σοβαρότατου προβλήματος στην Συκαμινέα αφού εντοπίστηκε αυξημένη περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό της.

Αστραπιαία ενημέρωσα εγγράφως τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του νομού μας και παράλληλα απαγόρεψα με απόφασή μου την κατανάλωση του πόσιμου νερού της Συκαμινέας.

Επετράπη δε η κατανάλωση πόσιμου νερού μόνο από την βρύση της Κεντρικής Πλατείας του χωριού της οποίας το νερό είναι ανεξάρτητο από το κεντρικό δίκτυο και ο έλεγχος εδειξε ότι δεν είχε πρόβλημα με την περιεκτικότητα των νιτρικών.

Ο επερχόμενος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν μας επέτρεψε να επιλύσουμε τότε ως κοινοτική αρχή το πρόβλημα και με την παράδοση της τότε κοινοτικής διοίκησης στον νέο Δήμο της Ελασσόνας ενημέρωσα την νέα δημοτική αρχή για το πρόβλημα.

Σήμερα βλέπω με χαρά ότι επιτέλους επιλύεται αλλά οι δηλώσεις του Δημάρχου Ελασσόνας και του Περιφερειάρχη δεν συνάδουν με την γενικότερη εικόνα που αφορά την ύδρευση στην περιοχή και είναι όπως ακριβώς την περιέγραψα παραπάνω.

Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Και επίσης θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο στον Κώστα τον Αγοραστό όσο και στον Γιώργο τον Πασχόπουλο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ