ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΕΛΕρώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και των μόνιμων κατοίκων της πόλης της Λάρισας, που μέχρι τώρα δεν προβλέπεται από την εξαγγελία του προγράμματος. Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

“Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει ο οδηγός για έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Με την εξαγγελία του προγράμματος Νέων Αγροτών, χιλιάδες νέοι που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την γεωργία και την κτηνοτροφία εκδήλωσαν άμεσα το ενδιαφέρον για να ενταχθούν, με τους περισσότερους να έχουν ξεκινήσει και τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την 2η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο καθεστώς  του ΜΕΤΡΟΥ 112 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» του άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Π.Α.Α. 2007-2013 για το έτος 2014 με αρ. πρωτ. 26984/19-12-2013, στους όρους – προϋποθέσεις και λοιπές διαδικασίες έγκρισης αναφέρεται ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει μεταξύ των άλλων να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

Με βάση τον συγκεκριμένο όρο – προϋπόθεση αποκλείονται οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Λάρισας η οποία έχει πραγματικό πληθυσμό 145.867 βάσει του ΦΕΚ 630Β΄/20-3-2013.

Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος όρος θα πρέπει να παραλειφθεί για την συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα διότι αν και έχει πραγματικό πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, είναι στην καρδιά του μεγαλύτερου κάμπου της Ελλάδας, του Θεσσαλικού, και πολλοί υποψήφιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι  Λάρισας, ενώ έχουν την εκμετάλλευσή τους σε άλλη Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους, με δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης σε οποιαδήποτε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα εντός του νομού Λάρισας.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

1.         Προτίθεστε να αλλάξετε το συγκεκριμένο όρο – προϋπόθεση, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μόνιμοι κάτοικοι Λάρισας;

2.         Δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα υποψηφίων νέων αγροτών, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ