ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

hamburgΣτη γερμανική πόλη του Αμβούργου, το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα αποκάλυψε ότι έχουν σχέδια να εκτρέψουν τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα μακριά από τις κύριες αρτηρίες της πόλης μέσα σε είκοσι χρόνια. Για να δημιουργηθεί αυτό που θα αποτελεί μια μέρα ένα μεγάλο δίκτυο πρασίνου, οι τοπικές αρχές…

θα συνδέσουν τους πεζόδρομους με όλους τους ποδηλατόδρομους. Αυτό αναμένεται να εξομαλύνει τη ροή της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Επίσης σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέους χώρους πρασίνου που θα γεφυρώσουν μεταξύ τους τα υπάρχοντα πάρκα, τους κήπους, και τα νεκροταφεία (που εκεί είναι απλά πάρκα μέσα στον ιστό της πόλης και όχι τόποι …εξορίας). Στόχος τους είναι να ενώσουν όλα τα περίχωρα του Αμβούργου και να επιτρέπουν στους πεζούς και τους ποδηλάτες να φτάνουν σε κάθε περιοχή της πόλης με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η πόλη του Αμβούργου θα υπερηφανεύεται ότι θα έχει πάνω από 17.000 στρέμματα πρασίνου, που θα αποτελούν το 40% της έκτασης της πόλης.

Ένας αξιωματούχος μίλησε για το έργο, δηλώνοντας ότι το φιλόδοξο σχέδιο θα «μειώσει την ανάγκη να παίρνει κάποιος το αυτοκίνητό του για τις εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο έξω από την πόλη.” Αν και τα οχήματα δεν θα απαγορευθούν από τις κύριες αρτηρίες, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σίγουρο ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες θα προτιμούν ” να εξερευνούν την πόλη αποκλειστικά με το ποδήλατο και τα πόδια.”

Με τη δημιουργία ενός πράσινου δακτυλίου, η πόλη επίσης συμβάλλει αποφασιστικά  στην καταπολέμηση της απειλής της ανόδου της θερμοκρασίας και των αστικών πλημμυρών. Είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς η μέση θερμοκρασία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας έχει αυξηθεί κατά 9 βαθμούς Κελσίου σε μόλις 50 χρόνια. (Όπως ακριβώς -δηλαδή- σκέπτονται και ενεργούν οι δημοτικοί «άρχοντες» στην Ελλάδα…)

Πόλεις σε όλο τον κόσμο υποβάλλουν σχέδια ώστε να γίνουν πιο πράσινες, αλλά μεθόδους διαβίωσης που θα βελτιώσουν τη ζωή των μελλοντικών γενεών. Το Αμβούργο είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που ίσως επηρεάσει και επιφέρει αλλαγή στο ισχύον σύστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ