ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ESY-005267869Είναι η πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό, βασικό δικαίωμα; Η εκστρατεία “ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ” επιδιώκει να εξασφαλίσει την καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό, και αντιτίθεται στην απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδατος. Οι άνθρωποι πίσω από την εκστρατεία θα παραστούν για πρώτη φορά σε επίσημη ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις ακροάσεις αυτές επιτρέπεται στους ευρωπαίους πολίτες να ζητούν αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ…

Η ακρόαση θα γίνει τη Δευτέρα 17 του Φλεβάρη από 15.00 έως 18.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Δικαίωμα στο νερό

Η εκστρατεία “ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ” έχει συλλέξει σχεδόν δύο εκατομμύρια υπογραφές στην προσπάθειά της να υποχρεωθούν όλες οι χώρες της ΕΕ να παρέχουν στους ανθρώπους τους επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό, αλλά και αποχετεύσεις. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν θα πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Πρωτοβουλία Πολιτών

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ –που είναι υπεύθυνη για την παραπάνω εκστρατεία, καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δίνει στους κατοίκους της ΕΕ, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να μπει μία πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ, από τουλάχιστον 7 από τα 28 κράτη μέλη, εντός 12 μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης. Θα πρέπει επίσης να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ