Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Ο Ν.ΣΕΡΡΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Σ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ»

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο των Σερρών μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ο οποίος τόνισε οτι η “Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της”… 

“Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας μετά το Θεσσαλικό. Εδώ σ’ αυτή τη γη μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Εδώ βρίσκεται η απόδειξη σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της. Καλλιεργούνται βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, τεύτλα καπνός και οπωροκηπευτικά.

Εδώ φαίνονται καθαρά οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί της ΕΕ που αναγκάζει ένα λαό να εισάγει αυτά που θα μπορούσε και να παράγει και να εξάγει. Γιατί κλείνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις Σέρρες, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια; Γιατί αυτός είναι ο στόχος της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ. Γιατί αυτό επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η Ελλάδα να εισάγει προϊόντα που μπορεί να παράγει και να κάνει και εξαγωγές.

Γιατί την ίδια στιγμή που οι Βιομηχανίες Ζάχαρης οδηγούνται στο κλείσιμο, το νέο φορολογικό και οι νέες μειωμένες τιμές φέρνουν σε δυσπραγία τους τευτλοπαραγωγούς, η Ελλάδα εισήγαγε, μόνο το 2011, 334 τόνους ζάχαρης από Σερβία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαυρίκιο. Με όχημα την απαξίωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες προχωρούν και οι διαδικασίες πώλησής της, αφού για να λειτουργήσει το εργοστάσιο απαιτούνται να καλλιεργηθούν 30.000 στρέμματα και πέρυσι για παράδειγμα καλλιεργήθηκαν μόλις 16.000 στρέμματα.

Αυτή την πείρα πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι στις Σέρρες, Και να σκεφτούν: Γιατί σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος του λαού, δυνατότητες που έχει και ο νομός των Σερρών, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν αναγκαία έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή;

Για παράδειγμα είναι αναγκαία η άμεση αποπεράτωση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Μεσοράχης, η οποία ταλανίζει εδώ και δεκάδες χρόνια την περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της ανασκαφής και η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην είσοδο του χωριού Μεσολακκιά που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους και το έργο της ανασκαφής.

Γιατί δεν αξιοποιείται προς όφελος της αγροτικής οικονομίας ότι στο νομό Σερρών υπάρχει τόξο γεωθερμικού πεδίου που διασχίζει κάθετα την περιοχή από την Λίμνη Κερκίνη μέχρι και την Νιγρίτα, που από ότι φαίνεται κι αυτό θα παραδοθεί για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο;

Το ίδιο επιδιώκουν και με το χρυσό αλλά και τα άλλα μεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφος από το Σιδηρόκαστρο, την Νιγρίτα μέχρι το Παγγαίο. Εδώ και 4 χρόνια έχει δεσμευτεί έκταση 9800 στρ. στο όρος Άγκιστρο Σιντικής και μάλιστα τότε είχαν αναθέσει στο ΙΓΜΕ την έρευνα για αξιοποιήσιμο χρυσό. Κι αφού έχουν ήδη απαξιώσει το ΙΓΜΕ που διαθέτει έμπειρο επιστημονικό δυναμικό έρχονται ελληνικές και ξένες εταιρείες και ζητάνε να τους χορηγηθούν άδειες για μεταλλευτικές έρευνες.

Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι αγρότες της περιοχής μπορούν να καταλάβουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα διάφορα μεγάλα έργα που διαφημίζουν.

Αυτή είναι η ανάπτυξη εντός των τειχών της ΕΕ, αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη”.

ertopen.com

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ