ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΥΚΑΚΙ

ΔΟΜΕΝΟι εκδηλώσεις μνήμης «Καυκάκεια 2014» πραγματοποιήθηκαν σήμερα (16-02-2014) το πρωί στην Ελασσόνα, για την μαρτυρική επέτειο των 71 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Δομένικου και την ομαδική εκτέλεση των 150 και πλέον κατοίκων Δομένικου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943.

Στις εκδηλώσεις απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος, ο οποίος στάθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των κατοίκων του Δομένικου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην ένταξη του Δομένικου στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Παιδής που εκπροσωπούσε τον περιφερειάρχη και ο οποίος τόνισε ότι στις 13 Μαϊου είναι υποχρέωση όλων των κατοίκων αλλά και των εκπροσώπων των αρχών να παραβρεθούν στα δικαστήρια της Λάρισας στην εκδίκαση της αγωγής των κατοίκων του χωριού κατά του Ιταλικού δημοσίου. Ο κ. Παιδής φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε και στον παππού του που ήταν ένας από τους δολοφονηθέντες από τους Ιταλούς στο Καυκάκι.

Τέλος ο βουλευτής Δ. Γελαλής από την πλευρά του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα των κατοίκων για αποζημιώσεις και σημείωσε ότι ο Μ. Γλέζος έχει τεθεί επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας για να πληρώσουν Γερμανοί και Ιταλοί αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας

Αστυνόμος Α΄ κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΛΟΥΛΟΣ Αγάπιος απένειμε βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου – Γυμνασίου Δομένικου (στη μνήμη του Μοιράρχου Νικολάου ΜΠΑΜΠΑΛΗ) στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομένικου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ