ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

διοτιγελΕρώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για την αδυναμία προμήθειας βασικών φαρμάκων για τις υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της για ταμειακά πλεονάσματα 10 εκ. ευρώ, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο Λαρισαίος βουλευτής Δημήτρης Γελαλής και η βουλευτίνα και υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη.

Στην ερώτηση που απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας, αναφέρουν: «Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο Διοικητικής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας δήλωσε μέσω δημόσιας επιστολής του ότι «Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει την πρώτιστη ευθύνη να ενισχύει με πιστώσεις τα Νοσοκομεία ευθύνης της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να τις διαχειρίζονται με την δέουσα ευαισθησία, αλλά και με τον πλέον επωφελή τρόπο για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το γεγονός του κλεισίματος της περασμένης οικονομικής χρονιάς με περίσσευμα 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ για τα Νοσοκομεία ευθύνης μας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται ελλείψεις ή προβλήματα σε ορισμένα από αυτά δεν γίνεται ανεκτό». Ο Διοικητής αποφεύγει βεβαίως να αναφέρει ότι τα προηγούμενα έτη, από το ίδιο πόστο και έχοντας την ευθύνη διαχείρισης όλων των πιστώσεων των δημόσιων υγειονομικών δομών της Υγειονομικής Περιφέρειας ευθύνης του, δεν ενέκρινε αιτούμενες -από τις διοικήσεις των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων- πιστώσεις (ενδεικτικά βλπ. ΑΔΑ: ΒΛ0Ζ4690ΒΜ-9ΡΨ) και περιέκοπτε ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς τρέχουσας χρήσης τους.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλεται ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ προβλέπουν τερατώδεις περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ στις κλινικές και τα φαρμακεία αρκετών νοσοκομείων σε Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά βασικών υλικών και φαρμάκων, σε σημείο να εγείρεται θέμα τόσο μη ασφαλούς λειτουργίας τους όσο και κινδύνου για τη δημόσια υγεία».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: «Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί ότι το 2013 σημειώθηκε περίσσευμα πιστώσεων της τάξης των 10 εκ. € για τα νοσοκομεία Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας; Αν ναι, θα διερευνηθεί η αιτία που προέκυψε αυτό το πλεόνασμα και τι προτίθεται να πράξει ώστε αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας; Παρακαλείται να καταθέσει στο Σώμα: -Τους απολογισμούς του 2013 όλων των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας. -Τους προϋπολογισμούς του 2014 για όλες τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com